Bangóné: Az egyházak másszanak ki a családok hálószobájából

A múlt csütörtöki kormányinfón Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter – ahogy azt korábban megírtuk – egy nagyon érzékeny témát dobott be, miszerint két budapesti kórház (a Bethesda és a Budai Irgalmasrendi) extra juttatásért cserébe bevállalja, hogy nem végez terhesség-megszakító műtétet.

Az abortusz Magyarországon ma alkotmányos jog, így azt az egészségügyi intézmények arra alkalmas részében a beavatkozásnak törvényi akadálya nincs.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP parlamenti képviselője szerint a Lázár János által mondottak „nettó zsarolás” és ahelyett, hogy tiszta helyzetet teremtenének, például megváltoztatnák a szabályozást, inkább többlet juttatásokat ajánlanak fel azoknak az intézményeknek, akik ezért cserébe nem végeznek el ilyen beavatkozásokat.

„A kormány nem mer nyíltan szembemenni a társadalommal, mert a téma nagyon kényes, így nem nyerhet.” A kormányinfón elhangzottak felvetnek több kérdés is. „Vajon nem indít-e el egy olyan folyamatot, ami azt üzenni a kórházaknak, hogy vállaljanak be akármit, cserébe több pénzt kapnak. A kormánynak kutyakötelessége üzemeltetni az egészségügyet, az nem lehet terepe semmiféle zsarolásnak, ha pedig van pénz – azt adják oda. Egyes információk szerint a katolikus illetve a református egyház kérésének tett eleget a kormányzat. Ezúton szeretném felszólítani az egyházakat, hogy másszanak ki a családok hálószobájából.”- nyilatkozta a képviselő asszony.

 

Hozzátette, hogy ennél sokkal több is állhat a háttérben, az abortuszok ilyen módon történő ellehetetlenítése egy gesztus az abortusz-ellenes Erdő Péter bíboros felé, aki személyesen kért kormányzati szereplőktől az ügyben valamiféle közbenjárást.

Az állam és az egyház szeparáltan kell működjenek, egyiknek a másikra nem lehet semmiféle befolyása, a képviselő asszony szerint; „Erdő Péter bíboros azonnal távolodjon el a kormánytól”. Bangóné Borbély Ildikó az eset miatt az ombudsmanhoz fordul.

Az abortuszellenes törekvéseket egyébként a Fidesz-KDNP kormányban inkább a kereszténydemokraták szorgalmaznak, már többször is felmerült annak törvényi bevezetése, bár eddig azokat a Fidesz csendben megvétózta.

 

Mint emlékezetes Lengyelországban tavaly kavart nagy belpolitikai vihart és társadalmi felháborodást az abortuszt tiltó rendelet bevezetése, a tüntetések és a népszerűség-csökkenés azonban eltántorította a lengyel jobboldalt tervétől.

Éppen a lengyel események miatt vált sejthetővé, hogy a magyar kormány is beleáll a terhesség-megszakítás szigorításába, vagy teljes tilalmába, amely téma a KDNP ókonzervatív köreinek szimpatikus lehet, hiszen az új Alaptörvényből 2011-ben kimaradó szigorító, vagy tiltó passzust sokan közülük hiányolták.

Az extra juttatással a kórháztól így lehet bármit kérni, gyakorlatilag meg lehet zsarolni, hiszen melyik kórház ne vállalna be dolgozói, eszközei és betegei érdekében egy ilyen “kis apróságot”.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!