Újabb bődületes hazugság Szíjjártótól. Nem okoznak 6,5 milliárd dolláros veszteséget az oroszok elleni kereskedelmi szankciók

Számításaink szerint Magyarország elvesztett nyeresége az export területén három év alatt 6,5 milliárd dollár volt. Figyelembe véve, hogy a magyar éves kivitel 90 milliárd dollár, ez érzékeny veszteség” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a Kommerszant orosz napilapnak.

Putyin látogatása alkalmából Szijjártóék megpróbálták elmagyarázni, mennyire érzékenyen érinti a magyar kereskedelmi bevételeket az EU Oroszországra érvényes szankciói. A miniszter szerint évi 6,5 milliárddal rövidíti meg a magyar gazdaságot a kereskedelmi embargó, csakhogy a Portfolio számítása szerint a szám egy gigantikus blöff.

A kereskedelem mérlege ugyanis azért csökkent elsősorban, mert a világpiaci gáz- és olajárak csökkenésével párhuzamosan az Oroszországból származó import értéke is nagyot esett. Tehát valójában egyáltalán nem az EU-s szankciók felelősek a két ország közötti kereskedelem értékének visszaszorulásáért. Mivel a számok sehogy sem stimmeltek, a Portfolio kérdéseire a minisztérium első körben még azzal próbálta magyarázni a csúsztatását, hogy ők „figyelembe vették az elmaradt exportbővülésből adódó veszteséget is” , magyarán bemondtak egy képzelt számot, hogy mi lett volna, ha nincsenek a szankciók, amely természetesen a vicc kategóriába esik.

Ám Szijjártóék nem adták fel.  Második nekifutásra a 6,5 milliárdos kereskedelmi hiány a következő módon jött ki a minisztériumnak: „Ha a 2013-as még szankciók nélküli évet vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy Oroszországba és a volt szovjet tagköztársaságokba 2016-tal bezárólag a KSH adatai alapján az áruexportunk 6,685,755,238 dollárral, a szolgáltatásexportunk 18,799,000 dollárral esett vissza, az összveszteség tehát 6,704,554,238 dollár„.

Szóval Szijjártóék belevették a számításba a volt szovjet tagköztársaságokat is. Azt nem tudjuk, vajon a minisztérium dolgozói miért gondolkodnak még mindig egységes Szovjetunióban, ám így a kereskedelmi deficit fele egyébként a háború sújtotta Ukrajnából érkezik.

www.tenytar.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!