Alien vs Predator: a Vodafone megtámadja a Telecom kormánymegbízását

Érdemes volt a Telecomnak a Lázár-botrány után beáldoznia az Origót három éve. A cég s hazai leányvállalata, a T-Systems Magyarország nyerte el 39 hónapra a kormányzati szervek részére nyújtandó teljes körű mobilszolgáltatási pályázatot.

Annak ellenére, hogy a Vodafone – állítása szerint – évi félmilliárddal olcsóbb lehetőséggel pályázott az eddig 2014 óta általa ellátott szolgáltatásra.

A jelek szerint csak az apróbetűs lakossági előfizetőkkel kapcsolatban van/volt kartell-egyetértés a hazai mobilcégek között. Mindennapi tapasztalat, hogy elég egy kis megcsúszás a méregdrága és kusza kötelezettségi viszonyrendszerbe bonyolódott előfizetőnek s akár hosszú időre elvághatja magát, ha tartozást halmoz fel bármelyik mobilszolgáltatónál – a konkurencia ugyanúgy számon kéri akár évek múlva is.

Nagyban minden egyszerűbb.

Elég kimosni – akár egy vezető hírportál árán is – egy föntről a második politikust titokzatos hétvégi külkiküldetéséből s máris elnyerhető az addig teljesítő konkurencia elől egy ötmilliárdos kormánymegbízás. Még ha kicsit drágábban is.

Látványos ketrecharc kezdődött a közbeszerzés jogos elnyerését illetően a Vodafone és a Magyar Telecom között. Amint a héten nyilvánosságra került a döntés, azonnal megtámadta a Voda a Telecomot, mivel álláspontjuk szerint olcsóbban biztosították volna a szolgáltatást.

Nem tudjuk, mennyire megszokott eljárás a közbeszerzési pályázatok világában, de józan paraszti ésszel nézve meghökkentő érveléssel utasította el a céget s panaszát a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság s pont arra hivatkozva, amire a Vodafone: mert túl olcsó volt az ajánlata.

„A KEF túl alacsony árajánlatra hivatkozva zárta ki a pályázatból a Vodafone-t, kétségbe vonva, hogy a Vodafone Magyarország – mint a világ második legnagyobb mobil szolgáltatójának leányvállalata – képes a szolgáltatást finanszírozni.”

Annak ellenére, hogy a hét utolsó perceit is kihasználva a cég a szerződés felfüggesztését indítványozta a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, a szerződés aláírása mégis megtörtént s így már csak polgári peres úton futhat(na) a köddé vált közbeszerzése után.

Nem tudunk mást tanácsolni, mint amit nekünk is szoktak az ügyfélszolgálaton: legközelebb tessék alaposan elolvasni az apróbetűs részt is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!