Tuck & Patti, a dzsessz különc virtuózai Budapesten

Az amerikai énekes-gitár duó Tuck & Patti, azaz William Andress és Patricia Catchard európai turnéja keretében, március 28-án Budapesten lép fel a MOM Kulturális Központban.

Tuck & Patti 1978-ban egy San Franciscó-i meghallgatáson találkozott, majd 1981-ben megalakult a kétszemélyes, akkor már családi zenekar. Első lemezük 1988-ban jelent meg Tears of Joy címmel, azóta mostanáig tíz CD-t, valamint két szólógitár albumot adtak ki, ezek az amerikai dzsessz- és soullisták gyakori szereplői voltak – közölték a szervezők az MTI-vel.

A népszerű duó az elmúlt évtizedekben többször körbeutazta Európát, és valamennyi jelentős dzsesszfesztiválon fellépett. Közöttük volt a North Sea Jazz Festival, az Umbria Jazz, a Montreux Jazz, a Jazz at Lugano, a Pori Jazz vagy a Verbier Music Festival, de Tuck & Patti nagy sikereket aratott norvégiai, franciaországi, németországi, finnországi, ausztriai, spanyolországi, belgiumi, oroszországi és törökországi fesztiválokon és koncerteken is.

Muzsikájuk egyik különlegessége Tuck csilingelő, magasan akkordozó, staccatós gitárjátéka, másrészt Patti telt, érett, mély énekhangja, illetve a kettő ötvözeteként a soulból, a bluesból, a smooth dzsesszből összegyúrt, elegánsan felépített dalok. A saját kompozíciók mellett feldolgozásaikkal gyakran nyúlnak klasszikussá vált dalszerzőkhöz, John Lennonhoz, Paul McCartneyhoz, Minnie Rippertonhoz, Al Greennez vagy Burt Bacharach-hoz. Popszerzemények is szerepelnek a repertoárban, például Cyndi Lauper Time After Time-ját (amit annak idején Miles Davis emelt be a klasszikus dzsessz-sztenderdek közé) vagy Freddie Mercury és Rod Stewart munkáit.

Turnéik mellett műhelyfoglalkozásokat és mesterkurzusokat is tartanak. Mindketten elkötelezettek a tanítás ügye és az ifjú zenészek felnövekvő generációjának oktatása iránt, a zenészek és kritikusok körében pedig régóta az improvizatív duók mérvadó mintájának tekintik őket.

Tuck és Patti tizenegy év után lesz látható és hallható Budapesten, 2006-ban az A38 hajón játszottak. Most március 28-án a MOM Kulturális Központban az Hangácsi Márton nyitja meg az estét.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!