Háromfős a 710 ezer euróból kibélelt titokzatos szlovákiai magyar szervezet

Helyi sajtóinformációk szerint a szlovákiai Magyar Közösség Pártja regionális politikusai állhatnak a Libertate nevű szervezet mögött. A hirtelen megalakult társulás 220 millió forintot kapott a magyar Miniszterelnökségtől.

Minden bizonnyal csak véletlen egybeesés lehet, hogy ez év őszén megyei választások lesznek Szlovákiában.

Amint arról korábban a Pesti Bulvár oldalán is beszámoltunk, a Miniszterelnökség nyilvánosságra hozta a tárca decemberi szerződéskötéseit és –módosításait s ebben szerepelt egy szlovákiai magyar szervezet, amely 710 ezer euró támogatást nyert a magyar kormánytól a „felvidéki magyarság identitásának erősítésére”, csakhogy sem a magyar, sem a szlovák hatóságok nem tudtak semmit a titokzatos társaságról.

Első körben mindössze annyit sikerült kideríteni, hogy a „társulat” somorjai székhellyel féléve alakult s máris kapott 220 milliót a magyar kormánytól – egyéni elbírálás alapján.

A szlovák belügyminisztériumtól megkapott alapszabály alapján kiderült, hogy a Libertate előkészítő bizottságának tagja Szitás Zoltán, Németh Róbert (képünkön) és Nyilfa Péter – értesült az Új Szó.

Nyilfa 2014-ben párton kívüliként, de az MKP képviselőjelöltjeként indult a dunaszerdahelyi önkormányzati választásokon. Németh Róbert, Csallóközcsütörtök MKP-s alpolgármestere elismerte a lapnak, hogy köze van a társuláshoz.

“A későbbiekben biztos fogunk kommunikálni, a polgári társulásnak vannak folyamatban lévő dolgai, csak meg kell várni hogy legyen eredménye, amire azt mondhatjuk, hogy ez már valami. Aztán majd megítélik, hogy jó-e vagy sem” – nyilatkozta a történtekről Németh Róbert.

Arra a kérdésre, hogy minek köszönhetik ezt a kiemelt figyelmet, mindössze annyit válaszolt: Pályáztunk.” Kicsit bővebben: “mindenki, aki dolgozik és pályázik, annak van esélye, hogy kapjon támogatást”.

2017 őszén megyei választások lesznek Szlovákiában.

A hatályban lévő törvények szerint a szlovákiai pártok külföldről nem fogadhatnak el anyagi támogatást – sem közvetve, sem közvetlenül.

(kép: parameter.sk)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!