Egyetemista tüntetők és rendőrök csaptak össze ismét Bolognában

Forrás: AP

Több órán át tartott az egyetemista tüntetők és a rendőrség újabb összecsapása az olaszországi Bolognában pénteken, ahol a hallgatók egy része napok óta tiltakozik, másik részük viszont a tüntetések végét sürgeti.

Három hallgatót őrizetbe vettek a Bologna városát megbénító demonstrációk végén. A fiatal tüntetők utcafoglalással, ülősztrájkkal, üvegek dobálásával szálltak szembe a rohamrendőrséggel, amely többször is megpróbálta feloszlatni a több száz fős csoportot.

A tüntetést az egyetemi függetlenségét szorgalmazó baloldali hallgatói szervezetek hirdették meg. Csütörtökön elfoglalták a bolognai bölcsészkar könyvtárát az épület bejáratánál tervezett beléptető rendszer ellen tiltakozva. A könyvtárból a rendőrség vonszolta ki a diákokat.

A tüntetők bejelentették, hogy szombat délután folytatják tiltakozó akciójukat, és keddre hallgatói gyűlést hirdettek.

A tanuláshoz való jog hirdetésének semmi köze az erőszakhoz, törvénytelenséghez, megfélemlítéshez – mondta Valeria Fedeli olasz oktatásügyi miniszter.

A tüntetések leállítására aláírásgyűjtés is indult, amelyhez már több mint négyezer hallgató csatlakozott. A legrégebbi európai egyetemként ismert bolognai oktatási intézmény karaira mintegy nyolcvanezer hallgató jár.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!