Robbanás történt egy francia atomerőműben

Az erőmű (kép: JEP)

Robbanás történt csütörtök délelőtt egy franciaországi atomerőműben, a normandiai Flamanville-ben – közölték az illetékes hatóságok, amelyek arról is biztosították a lakosságot, hogy „nincsen semmilyen nukleáris veszély”.

A délelőtt 10 órakor történt balesetben öten „könnyebb füstmérgezést” szenvedtek, de senki nem sérült meg – közölte Olivier Marmion, a prefektus kabinetfőnöke. „Jelentős technikai esemény történt, de nincs szó nukleáris balesetről, s az incidensnek már vége” – tette hozzá.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók és a mentők, de az úgynevezett rendkívüli riasztási tervet nem léptették életbe a hatóságok, miután nincs sugárveszély.

A BFM hírtelevízió azt közölte, hogy a robbanás a nukleáris övezeten kívül, az erőmű gépházában történt, és nincsenek környezetszennyezési kockázatai.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint robbanás történt, majd tűz ütött ki, amelyet délre eloltottak a gépteremben.

Az incidens oka egyelőre ismeretlen.Az erőmű két reaktora közül az egyiket leállították.

Franciaország lakossági energiaszükségletének 80 százalékát az országban működő 19 atomerőmű összesen 58 reaktora biztosítja. Flamanville-ben a harminc évvel ezelőtt épített jelenlegi atomerőmű közelében áll majd üzembe 2018 végén az európai nyomottvizes reaktor (EPR), amelynek teljesítménye 1600 megawatt lesz (a paksi atomerőmű teljesítménye reaktoronként 500 megawatt), és már zajlik egy további  építésének az előkészítése is az ugyancsak normandiai Penly-ben.

MTI – Párizs

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!