Két budapesti kórház bevállalta, hogy egy kis plusz pénzért nem végeznek abortuszt

Nők tüntetnek Lengyelországban az abortusztilalom ellen 2016-ban - ez vár ránk is? (Fotó: Agencja Gazeta / Reuters)

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette csütörtöki kormányinfóján, hogy a Bethesda Kórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház 8,7 milliárdot kap a szülészeti osztályuk fejlesztésére. Cserébe vállalniuk kell, hogy náluk nem lesz abortusz, illetve nem fogadnak el hálapénzt.

Utóbbit, tehát a hálapénz elfogadásának-tilalmát nem tudjuk miként tervezik kivitelezni, de a bejelentés első felére visszatérve, tehát még egyszer;

nem lesz abortusz.

Két kórház többletforrásokat kaphat, ha nem végeznek terhesség-megszakítást. Tudni kell, hogy ma Magyarországon a nők alkotmányos joga az abortusz.

Vannak élethelyzetek, amikor az abortusz választása az egyetlen út, s bár a kormányközeli holdudvar, „értelmiség”, „keresztény-fundamentalista körök” időről-időre felhozzák a témát, de a Fidesz-KDNP ezeket a hangokat rendre el tudta csitítani, tartva a politikai-öngyilkosságtól.

Eddig.

Lengyelországban tavaly kavart nagy belpolitikai vihart és társadalmi felháborodást az abortuszt tiltó rendelet bevezetése, a tüntetések és a népszerűség-csökkenés azonban eltántorította a lengyel jobboldalt tervétől.

Éppen a lengyel események miatt vált sejthetővé, hogy a magyar kormány is beleáll a terhesség-megszakítás szigorításába, vagy teljes tilalmába, amely téma a KDNP ókonzervatív köreinek szimpatikus lehet, hiszen az új Alaptörvényből 2011-ben kimaradó szigorító, vagy tiltó passzust sokan közülük hiányolták.

Az extra juttatással a kórháztól így lehet bármit kérni, gyakorlatilag meg lehet zsarolni, hiszen melyik kórház ne vállalna be dolgozói, eszközei és betegei érdekében egy ilyen „kis apróságot”.

A történetnek lesz folytatása, hiszen alapvető jogokat is sérthet a tilalom, emellett tűnhet úgy, hogy valahogy mégis bekúszik az áhított abortusz-tilalom Magyarországra.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!