A kormánypárti sajtó most igazán beletenyerelt a moslékba

Amikor a sorosistának, szabadkőművesnek és egyéb konspiratív ellenségképnek bélyegzett média lerántja egy-egy kormányzati mutyiról a leplet, általában a Habony-művek elkezd karakteresen hárítani. Amikor viszont egy efféle cikk megszületik, és párhuzamosan vele a Fidesz-közeli oldalak leplezetlenül űzik az ipart, már nehezebb az elterelés…

Csak az idén 1 695 450 000 forint forintért gyárthat tanulmányokat a kormánynak a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató, írja a Hvg.hu a birtokába jutott szerződés alapján. A szerződést még 2015 októberében kötötte a két cég a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

A négy évre összesen 4,85 milliárdos keretösszegű szerződés a gyakorlatban annak a nagy vihart kavart 3,8 milliárdos tanácsadói megbízásnak a folytatása, amelyet az előző kormányzati ciklusban, 2011 végén nyert el a két cég, és a mostani körből kimaradó Strategopolis konzorciuma. A feladat ugyanaz, mint a korábbi megbízásnál: „magas szintű állami döntéshozatalt támogató, közvetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó közvélemény-kutatás, szakpolitikai kutatással alátámasztott tanulmánykészítés és tanácsadás, illetve a hozzájuk kapcsolódó projektmenedzsment”.

Az NFM szerint a korábbi együttműködés sikeres volt, ez indokolja a szerződés meghosszabbítását. A Hvg.hu munkatársa korábban az Origo, majd a Vs.hu munkatársa volt. Hosszas pereskedés után sikerült megkapnia a Századvég korábbi döntéselőkészítő tanulmányait. Ezek olykor erős kormánykritikát, megfontolandó figyelmeztetéseket, de szakmailag erősen vitatható felvetéseket és feldolgozásokat is tartalmaztak.

A fejlesztési minisztérium most is azzal utasította el az új megbízás kezdete óta készült kutatások, elemzések és a teljesítésükről szóló számlák kiadását, hogy a szerződéssel kapcsolatos koordinátori feladatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda látja el, tehát nem az NFM az adatkezelő. A Hvg.hu a Társaság a Szabadságjogokért segítségével ismét  bírósághoz fordult az ügyben – írja az Index.

Eközben az Origónál

origo 1

A Századvég szerint a Fidesz a legcsodásabb. Alatta viszont a korrekt tájékoztatást szem előtt tartva egyértelműen megjelenik egy másik cég is, a Medián. Ezen a felületen viszont minden megfér egymás mellett. Csak jót mérjenek a Fidesznek…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!