Választási főpróba: Zuglóban sikerült az ellenzéki összefogás

Annak ellenére, hogy hosszas huzavona után a hétvégén megállapodtak a közös jelöltben a zuglói baloldalinak definiálható pártok, a kiszemelt politikust csak csütörtökön mutatják be.

Egy éve tűnt el az egyik zuglói szocialista önkormányzati képviselő, Sápi Attila. Január 21-én járt le az egy év, miután a mandátumát megszüntethetik és új választást írhatnak ki a helyére.

Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő, a zuglói MSZP elnöke bízik a – véleménye szerint – közhangulatot tükröző fölényes győzelem lehetőségében annak ellenére, hogy kiélezett, mondhatni jelentős téttel bíró az időközi választás.

Ugyanis a zuglói testület jobb- és baloldali összetétele olyan kiegyenlített – volt -, hogy egy-egy jelentős súlyú döntés vagy az egyszem jobbikos, vagy a Civil Zugló Egyesület, esetleg az LMP-s politikus megnyerésén múlhatott.

Most azonban, ha a Fidesz vinné el az üressé vált szocialista pozíciót, akkor egyértelmű fölénybe kerülnek, ami az MSZP bukását jelentheti a zuglói önkormányzatban.

Hogy a helyzetet még ennél is bonyolultabb legyen, a múlt héten leváltották Papcsák Ferencet a zuglói Fidesz szervezet éléről, amivel 19-re húzott lapot a kormánypárt.

Helyi információk szerint találni akartak valakit a helyére, aki egységesíteni tudja a szétdarabolódott kerületi fideszes közösséget s erre Papcsák már nem fordított kellő figyelmet a Matolcsy mellett szárnyaló pályafutása miatt. Ennek ellenére azt a Szathmáryné Jähl Angélát indítják, aki már az előző választáson is vesztett az eltűnt Sápi Attilával szemben.

A helyi Fidesz bízik a Várnai László képviselte Civil Zugló Egyesület jelöltjében, a gyógyszertári szakasszisztens Drevenka Mónikában is, hogy a baloldal jelöltjétől elszipkázhat néhány szavazatot s így gyengítheti az esélyeiket – az indulásának más értelme nincs.

Mindezt természetesen lazán tovább lehet bonyolítani, ugyanis – eléggé meghökkentő módon – az Együtt is a Civil Zugló jelöltjét támogatja a baloldali jelölttel szemben. Egyes vélemények szerint mindezt nem másért, hogy az LMP-s Karácsony Gergelyt valamint a Párbeszéd képviselőjét színvallásra kényszerítsék.

A hétvégi megállapodás értelmében viszont a polgármester Karácsony Gergely is bizalmáról biztosította a baloldal jelöltjét, s így az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Összefogás Zuglóért Egyesület közös jelöltet indítanak az április végén esedékes időközi választáson, akit csütörtöki sajtótájékoztatójukon mutatnak be.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!