Miért nincs felelőse a vörösiszap-katasztrófának már 7 éve?

kép: nol.hu

Frissítve: 2017.04.04.

2010. október 4-én a Mal Zrt. vörösiszap-tároló falai átszakadtak, és a veszélyes anyag az alacsonyabban fekvő területekre zúdult. A katasztrófában 10 ember életét vesztette, Devecser és Kolontár települések pedig lakhatatlanná váltak. Évek óta húzódó perek, akadozó kártérítés, ellopott pénzek, tönkrement életek maradtak az egész országot megrázó katasztrófa után, felelős nincs, az eljárás pedig lassan hét éve húzódik, és messze még a vége.

Hatályon kívül helyezte a bíróság a vörösiszap-perben hozott tavaly januári ítéletet, amely a Mal Zrt. összes megvádolt munkatársát felmentette az összes vádpont alól. A hétfői döntés szerint az első fokon döntő veszprémi bíróság egy másik tanácsának meg kell ismételnie az eljárást.

„Az elsőfokú ítélet, amely 2016. január 28-án született meg a Veszprémi Törvényszéken több mint negyven hónapon át tartó tárgyalássorozat és 7176 oldalasra dagadt jegyzőkönyv után, sokakat megdöbbentett, sokakat felháborított, és feszült odamondogatás kezdődött miatta az ítéletet kritizáló politikusok és a bírói függetlenség védelmezői között.” – írta meg az index.

Az elsőfokú, felmentő ítélet indoklásában a tíz ember halálát okozó katasztrófa egy altalaji eredetű stabilitásvesztés volt. Kiderült, hogy a X. számú zagytároló-kazetta már a tervezéskor hibás konstrukció volt, a folyamatos hatósági vizsgálatok és ellenőrzések nem tárták fel a hiányosságokat, a Mal Zrt. munkatársai pedig nem felelősek a tároló átszakadásáért, bár korábban az információk szerint a Mal Zrt. vezetője is tudott a veszélyről.

A katasztrófa körül folyamatosak voltak a ködös ügyek, például az emberek által „összedobott” milliárdokat, amit a kármentésre és a túlélők segélyezésére kellett volna fordítani, valahogy elkallódott, és nem ért célba.

A felelősség az elsőfokú ítélet szerint tehát nem az alumíniumgyár dolgozóit terhelte, hanem a tározó tervezőit. Az ítéletet általános elégedetlenség követte, mivel a társadalom felelőst keresett, az igazságszolgáltatás pedig nem talált ilyet, így az ügy a legfelsőbb állami szintekig is eljutott.

Az ügy másodfokon a Győri Bírósághoz került ügyészi fellebbezésre múlt hónapban.

Az ügyész az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte eljárási szabálysértésekre, és az ítélet megalapozatlanságára hivatkozva.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!