Gyurcsány: Orbán előtt jobb volt, Orbán után jobb lesz

Egyszerű.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kikerekedett, mint Putyin, demagógiában is: megtartotta 13. évértékelő beszédét, amit holdudvarnyi hallgatóságnak tartott megszokott néptribüni hangerő és közönség és helyszín helyett egy luxusszálló decensen elegáns és zárt teremben szombaton 16 órától.

Szarul élünk, de kormányzásra készen

Idei évértékelését hangulati felvezetésképpen a nép nehézsorsú polgárainak hozzáintézett leveleit idézve vezette fel, melyek megdöbbentő konklúziója: szarul élünk.

De készen áll a kormányzásra s nem távozik a politikából.

Rögvest költői kérdést is intézett Orbánhoz: nem tudja, hogy a miniszterelnök hány ilyen levelet kap, de ő tömegével s ezekből egyértelműen világlik, hogy Magyarország nem erősödik, hanem „szétmállik, semmibe fújja a szél” – Viktor, te vagy ezért a felelős. Taps. „Nem tisztelünk ezért, hanem megvetünk, bűnözőnek tartunk, nem miniszterelnöknek, egy beteg embernek, aki a hazáját is beteggé tette…/…/ Előtted jobb volt, utánad jobb lesz”. Hosszú taps.

A DK elnöke próbált a jobboldalhoz is szólni, finoman távolságtartó érzelmes húrokat pendítve: „a magyar jobboldal elsilányította a hazafiság eszményét osztályozzák a magyart”, véli, megállapítva, hogy aki a kormány politikájával nem ért egyet, azt lehazaárulózzák, pedig „ akinek jobban fáj Trianon, mint a kormány nemzetietlen politikája, az a nemzet foglára, szenvtelen politikai hiéna”.

gyurcsány

Csúnya dolog lopni

„Mindenki által élhető hazára van szükség, ezt elvettétek mi visszaadjuk, lesz még Magyar Köztársaság” – idézte be egy cseles asszociációval a Bródy-slágert, de hogy el ne andalodjunk leszögezte: a Fidesz lop, a miniszterelnök tolvaj s nem nyugszanak, míg el nem távolítják.

A vonzó cél hogyanjáról gyakorlatias elképzelést nem vázolt, de az ötlet jó a második fidesz ciklus alatt.

Kategorikusan elhatárolódott a lopós politikusoktól, akiket legyenek bármely oldaliak, meg kell büntetni, a lopott pénzt visszaszerezni s újraosztani, persze a nép közt, persze, nincs kompromisszum sem együttműködés a tolvajokkal, addig nem nyugszanak – mármint a DK -, míg a tolvajok börtönbe nem kerülnek. A miként s a hogyan cizellálása itt is elmaradt, de minden lesz. Ha már a kompromisszumnál tartunk, ez természetesen elképzelhetetlen a Jobbikkal is.

Botka a háta mögött tárgyalgat

Az ellenzéki együttműködést elég sarkosan határozta meg pártja részéről Gyurcsány. Szavaiból az derült ki, hogy a háta mögötti titkos tárgyalásokként értékeli az utóbbi hetek ellenzéki konszenzuskeresését, „Botka titkos tárgyalásokat folytat a hátunk mögött és ez nincs rendben”, amiből arra következtethetünk, hogy őt még nem keresték meg.

Sok sikert kíván a királycsináló hobbihoz, de az ország jövője nem hobbi, nem passzió, bár a baj nem a magányos harcosokkal van, hanem a többi párt vezetőjével, akik nem látják, hogy milyen játékban vesznek részt. Álláspontja szerint ha ez lenne az erkölcs az összefogás, akkor ettől távol tartja magát s „ha így viselkedtek, mi előbb tesszük rendbe az országot (egyedül) mint ti nélkülünk”.

Mézesmadzag a konzervatívok felé

Felmerült még az antalli örökség, melynek saját bevallása szerint nem túl nagy ismerője a pártelnök, de abban biztos, hogy Antall ma ugyanúgy szembeszállna Orbánnal, mint tette azt ’92-ben Csurkával, konklúzió: „Orbán az új Csurka István, a Fidesz az Új MIÉP”. Hosszú taps.

Néhány lelkes mondat esett még az egészségügy rendbetételéről, aminek a részletei ismét kimerültek az „Orbán előtt jobb volt, Orbán után jobb lesz” szlogenben; megígérte az általános fizetésemelést, az jó; s hogy visszaveszi, ha kell a DK egymaga Budapestet Tarlóstól és Orbántól, ez is jó, már-már a Kétfarkú Kutya Párt szlogenje is lehetne így önmagában.

A lényeg, hogy azok fognak mosolyogni – rájuk s általuk -, akik most sírnak, ez lesz majd a jó világ, de tényleg, higgyük el.

Hogy mindezt miként is képzeli megvalósítani a Demokratikus Koalíció, annak híján maradt az évértékelő, de legyünk engedékenyek, oké elhisszük, az nem kerül semmibe, elvégre nem a jövőt, hanem az elmúlt évet értékelte Gyurcsány Ferenc.

Mindezt Magyarországért, a Köztársaságért, Himnusz.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!