„Európa méltósága a tét” – uniós vezetők véleménye Trumpról

Az egynapos csúcstalálkozó házigazdája Joseph Muscat máltai miniszterelnök, levezető elnöke pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke volt (képünkön).

Az európai uniós tagországok vezetői aggasztónak találják Donald Trump kormányzatának egyes döntéseit és megnyilvánulásait, de úgy döntöttek, hogy változatlan marad az együttműködés Washingtonnal – nyilatkozta Joseph Muscat máltai miniszterelnök az EU informális csúcstalálkozóján.

„Nem volt Amerika-ellenes a hangulat a megbeszélésen/…/, de meg kell mutatnunk, hogy nem maradhatunk csendben, ha alapelvekről van szó. Fel kell és fel is fogjuk emelni a szavunkat, amikor úgy véljük, hogy ezeket az elveket lábbal tiporják” – fogalmazott Muscat.

Nála sokkal hevesebben szólt Francois Hollande francia elnök: „elfogadhatatlannak” minősítette, hogy Donald Trump új amerikai elnök nyomást gyakoroljon az Európai Unióra, és megszabja, hogy milyen legyen.

„Ki tudja valójában, hogy mit akar az amerikai elnök a transzatlanti kapcsolatokat illetően?” – tette fel a kérdést Hollande.

Az AFP hírügynökség szerint arra a felvetésre, hogy a lengyel és a magyar vezetők a jelek szerint támogatják Donald Trumpot, Hollande egyebek között úgy válaszolt: csak úgy lehetséges a jövő Trumppal, ha azt együtt alakítják ki. „Európa méltósága a tét”- fogalmazott a francia elnök.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!