Egy megalázott vajúdó nőbe rúgott bele a Pesti Srácok

“Szép új világ: egy cigány nő szava többet ér, mint az orvosaié” címmel publikált cikket a kormányközeli pestisracok.hu portál, ahol arról értekeznek, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság által kiszabott bírság, amit egy miskolci kórházban történt zaklatás miatt állapítottak meg, valójában arról szól, hogy ebben a szép, új világban, ha egy cigány anya állít valamit egy orvos állításával szemben, akkor csakis az orvosnak lehet igaza.

“Hajmeresztő történetről számolt be az Index: egy cigányasszony azzal fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), hogy a miskolci kórházban sértő megjegyzéseket tett rá a szülésznő és az orvos. Bár a cigányasszony állításával szemben öt tanú – köztük több orvos – állította, hogy senki nem sértegette a nőt, az EBH mégis a nőnek adott igazat, és félmillió forintra bírságolta az intézményt. Mi lenne velünk az EBH-hoz hasonló sóhivatalok nélkül?” – szó szerint idéztük a cikk bevezetőjét.

Mielőtt leírnánk, mi is történt pontosan, hozzá kell tennünk, hogy az EBH-hoz hasonló sóhivatalok nélkül a Pesti Srácok és a kormány által libaként tömött szennylapok újságíróinak lelkületével azonosulni tudó orvosok, tanárok, kereskedők, vagy éppen művezetők minden további nélkül kiélhetnék beteges felsőbbrendűség-érzetüket vajúdó nőkön, idős embereken, alkalmazottakon vagy bárkin, aki épp nem felel meg a csodálatos értékrendjüknek. Nagy kár, hogy az EBH nem foglalkoztat egy óriási pandát, aki a Pesti Srácok firkálmányához hasonló cikkek megjelenésekor hirtelen felbukkanna, és valahogy így járna el.

Szinte napra pontosan egy éve került be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészetére egy vajúdó nő. Ami a miskolci kórházban történt vele, arra nem csak a kislánya születése miatt fog örökké emlékezni – írja az eredeti cikkben az Index.
Elmondása szerint szülés közben

  • a szülésznő rászólt, hogy ha még egyszer kiabál, felpofozza és az arcába nyomja a párnát.
  • A szülés után a kismama bocsánatot kért, amiért kiabált vajúdás közben, erre
    az őt ellátó orvos közölte vele, hogy ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elveteti tőle a gyereket és „nem lehet gyese”,
  • amihez még hozzátette, hogy „ti cigányok úgyis csak a pénzért szültök”.

A sérelmezett kijelentések az igazgató szerint nem hangzottak el, a kismama nem tett panaszt a kórházban, és furcsa mód az EBH-hoz is csak két hónappal később fordult. Nyilatkozatához az orvos igazgató a nőt ellátó szakorvos és rezidens, két szülésznő és a szintén jelen lévő takarítónő által aláírt közös nyilatkozatot is csatolta.

Arra hivatkozott az igazgató, hogy a kórházban nincs is pszichiátria, és nem is dolgozik ott pszichiáter szakorvos. Ez a történet azért furcsa, mert attól, hogy egy kismamának, aki ezzel feltétlenül nincs tisztában, minden további nélkül állíthatott ilyesmit.

Ami még a sértett igazát támasztja alá: egyáltalán nem támasztott kártérítési igényt, vagyis nem haszonszerzés céljából fordult az EBH-hoz. (Előtte pedig az ügyészséghez, a bírósághoz, illetve a Kisebbségi Önkormányzathoz.

Mi visz rá egy két hónapja szült anyát, hogy orvosáról ilyesmit állítson, ha az nem történt meg valóban? Az EBH is feltette ezt a kérdést, illetve számos más tényezőt is figyelembe vett a bírság kiszabásakor.

  • a nő az eljárás során mindvégig következetesen, pontosan ugyanúgy idézte fel a történteket;
  • a tárgyaláson a kint várakozók közül egyértelműen felismerte a szülésekor jelen lévő szakembereket, és határozottan azonosítani tudta, hogy melyikük mit mondott neki, illetve melyikük volt kedves vele;
  • a kórház orvos igazgatója megmutatta a nő panaszbeadványát az őt lecigányozó orvosnak, aki később hangsúlyos szerepet töltött be a mindent rendben találó belső vizsgálat irányításában, így azt nem lehetett pártatlannak tekinteni;
  • a kórház belső vizsgálatának dokumentációja egy, a panaszban érintett egészségügyisek által közösen megfogalmazott nyilatkozat volt;
  • a nő elállt az anyagi követeléstől, és a bocsánatkérésen túl csak a hasonló esetek megakadályozására tett lépéseket várt el a kórháztól.

 

Mindenki döntse el maga, hogy a Pesti Srácok megérdemelne-e egy dühöngő pandát a szerkesztőségbe, vagy sem. Mi megszavaznánk nekik…


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata

Comments are closed.