Egy megalázott vajúdó nőbe rúgott bele a Pesti Srácok

“Szép új világ: egy cigány nő szava többet ér, mint az orvosaié” címmel publikált cikket a kormányközeli pestisracok.hu portál, ahol arról értekeznek, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság által kiszabott bírság, amit egy miskolci kórházban történt zaklatás miatt állapítottak meg, valójában arról szól, hogy ebben a szép, új világban, ha egy cigány anya állít valamit egy orvos állításával szemben, akkor csakis az orvosnak lehet igaza.

“Hajmeresztő történetről számolt be az Index: egy cigányasszony azzal fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), hogy a miskolci kórházban sértő megjegyzéseket tett rá a szülésznő és az orvos. Bár a cigányasszony állításával szemben öt tanú – köztük több orvos – állította, hogy senki nem sértegette a nőt, az EBH mégis a nőnek adott igazat, és félmillió forintra bírságolta az intézményt. Mi lenne velünk az EBH-hoz hasonló sóhivatalok nélkül?” – szó szerint idéztük a cikk bevezetőjét.

Mielőtt leírnánk, mi is történt pontosan, hozzá kell tennünk, hogy az EBH-hoz hasonló sóhivatalok nélkül a Pesti Srácok és a kormány által libaként tömött szennylapok újságíróinak lelkületével azonosulni tudó orvosok, tanárok, kereskedők, vagy éppen művezetők minden további nélkül kiélhetnék beteges felsőbbrendűség-érzetüket vajúdó nőkön, idős embereken, alkalmazottakon vagy bárkin, aki épp nem felel meg a csodálatos értékrendjüknek. Nagy kár, hogy az EBH nem foglalkoztat egy óriási pandát, aki a Pesti Srácok firkálmányához hasonló cikkek megjelenésekor hirtelen felbukkanna, és valahogy így járna el.

Szinte napra pontosan egy éve került be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészetére egy vajúdó nő. Ami a miskolci kórházban történt vele, arra nem csak a kislánya születése miatt fog örökké emlékezni – írja az eredeti cikkben az Index.
Elmondása szerint szülés közben

 • a szülésznő rászólt, hogy ha még egyszer kiabál, felpofozza és az arcába nyomja a párnát.
 • A szülés után a kismama bocsánatot kért, amiért kiabált vajúdás közben, erre
  az őt ellátó orvos közölte vele, hogy ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elveteti tőle a gyereket és „nem lehet gyese”,
 • amihez még hozzátette, hogy „ti cigányok úgyis csak a pénzért szültök”.

A sérelmezett kijelentések az igazgató szerint nem hangzottak el, a kismama nem tett panaszt a kórházban, és furcsa mód az EBH-hoz is csak két hónappal később fordult. Nyilatkozatához az orvos igazgató a nőt ellátó szakorvos és rezidens, két szülésznő és a szintén jelen lévő takarítónő által aláírt közös nyilatkozatot is csatolta.

Arra hivatkozott az igazgató, hogy a kórházban nincs is pszichiátria, és nem is dolgozik ott pszichiáter szakorvos. Ez a történet azért furcsa, mert attól, hogy egy kismamának, aki ezzel feltétlenül nincs tisztában, minden további nélkül állíthatott ilyesmit.

Ami még a sértett igazát támasztja alá: egyáltalán nem támasztott kártérítési igényt, vagyis nem haszonszerzés céljából fordult az EBH-hoz. (Előtte pedig az ügyészséghez, a bírósághoz, illetve a Kisebbségi Önkormányzathoz.

Mi visz rá egy két hónapja szült anyát, hogy orvosáról ilyesmit állítson, ha az nem történt meg valóban? Az EBH is feltette ezt a kérdést, illetve számos más tényezőt is figyelembe vett a bírság kiszabásakor.

 • a nő az eljárás során mindvégig következetesen, pontosan ugyanúgy idézte fel a történteket;
 • a tárgyaláson a kint várakozók közül egyértelműen felismerte a szülésekor jelen lévő szakembereket, és határozottan azonosítani tudta, hogy melyikük mit mondott neki, illetve melyikük volt kedves vele;
 • a kórház orvos igazgatója megmutatta a nő panaszbeadványát az őt lecigányozó orvosnak, aki később hangsúlyos szerepet töltött be a mindent rendben találó belső vizsgálat irányításában, így azt nem lehetett pártatlannak tekinteni;
 • a kórház belső vizsgálatának dokumentációja egy, a panaszban érintett egészségügyisek által közösen megfogalmazott nyilatkozat volt;
 • a nő elállt az anyagi követeléstől, és a bocsánatkérésen túl csak a hasonló esetek megakadályozására tett lépéseket várt el a kórháztól.

 

Mindenki döntse el maga, hogy a Pesti Srácok megérdemelne-e egy dühöngő pandát a szerkesztőségbe, vagy sem. Mi megszavaznánk nekik…


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata

2 HOZZÁSZÓLÁSOK

 1. Amilyen arányban népszerű a Jobbik és hasonló csoportok, olyan arányban megtalálható az előítéletesség is, még a diplomások között is. Sőt, még nagyobb arányban is talán! Tapasztaltam én már demokratikus elveket valló embernél is.

 2. Ha 13-an vádolnak meg egy Magyart, ha 1 vádol meg 13 Magyart, akkor is a cigánynak hisznek. !!!
  Vissza kell térnie az emberiségnek, a gyökereihez. A cigány szó görögül ÉRINTHETETLENT jelent.
  Nem véletlen!!!
  Világosan látható, hogy az évezredek alatt ezek semmit sem változtak.
  Ahogy akkor, ma ugyan úgy, … semmilyen szinten nem szabad velük érintkezni. Ki kell őket közösíteni. Ők azok, akik már nem állatok, de még nem emberek. Az ősi Indiában, és Egyiptomban ezt tudták. !!!

Minden vélemény számít!