Botrány: már a KSH sem tudja titkolni, hogy mennyire csórók a magyarok

Bár a legtöbb ember 15 millió forintra azt mondja, hogy sok pénz, ha egy háztartásnak ekkora a teljes vagyona, akkor már nem tűnik olyan tetemes összegnek. Magyarországon ez a valóság – írja a napi.hu.

A magyar háztartások átlagosan számított nettó vagyona 15,6 millió forint volt 2014-ben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban publikált kiadványából. A napi.hu kiváló összefoglalót írt a statisztika alapján.

A vagyon legnagyobb részét az úgynevezett reáleszközök adták, amelybe az ingatlanok, a járművek, az értéktárgyak és a vállalkozások tartoztak. Az ingatlan jelentette és jelenti ma is a legnagyobb értéket, átlagosan 11,3 millió forintot. A szórás regionálisan igen nagy: Közép-Magyarországon az átlag 17,5 millió forint, a keleti országrészben 7,8 millió. A háztartások csaknem negyedének van második ingatlanja is.

Járművel a családok 51 százaléka rendelkezik. Ezen belül 80 százalékuknak egy, 17 százalékuknak kettő, 3 százalékuknak kettőnél több autója volt. A céges kocsik nem számítottak bele a felvételbe. A személyautók 1,1 millió forintot átlagos értéket képviseltek.

Jelentős értékű vagyontárgya csak a háztartások 4,5 százalékának volt a felvételkor, ezek átlagos értéke 1,8 millió forint. Hogy mi számít vagyontárgynak, azt a válaszadók maguk dönthették el.

Az adatok alapján valamilyen vállalkozással a háztartások 12 százaléka bírt, ezek átlagos értéke 13,8 millió forint.

A vagyontárgyak mellett a családok pénzeszközeit is felmérték. A háztartások folyószámláján átlagosan mintegy 400 ezer forint, betétszámlájukon 890 ezer forint volt. A különféle befektetések – amelyekkel a családok 53 százaléka rendelkezett – 2,5 millió forintot tettek ki átlagosan. Az utóbbit részben magyarázza, hogy amikor a felmérés készült, még a bankbetét kedveltebb megtakarítási formának számított, mint manapság.

bővebben

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!