Váratlan bejelentést tett az Adatvédelmi Hatóság elnöke

nepszava.hu

Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a nyilvánosságra tartozik az Európai Csalás Elleni Hivatalnak a 4-es metró beruházásáról szóló jelentése – írta pénteki számában a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap.

Péterfalvi Attila a Magyar Nemzettel azt közölte: az OLAF-jelentés az első betűjétől az utolsóig a nyilvánosságra tartozik, mert abban a 4-es metró beruházásánál elköltött magyar és uniós közpénzekről van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy a teljes nyilvánosságról csak az adatgazda OLAF dönthet.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint az uniós adatvédelmi rendelkezések miatt erre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek kellene, illetve kellett volna decemberben megkérnie a brüsszeli szervezetet.

Hozzá kell tenni, hogy Tarlós azt nyilatkozta: az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjai számára láthatóvá teszi a jelentést, feltéve, ha ők nem szivárogtatnak ki neveket. (Ennek a bizottságnak ellenzéki tagjai is vannak, illetve az elnöke Molnár Zsolt szocialista képviselő.)

A Magyar Hírlapnak Péterfalvi Attila azt mondta, a nyilvánosságra hozatal legfeljebb az ügyészségi nyomozás érdekeit sérthetné, de erre vonatkozó kérdésére nem kapott választ a legfőbb ügyésztől.

A napilap emlékeztetett: a Figyelő csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy a vezérlőrendszereket szállító Siemens 31,7 milliárdos szerződésénél 21,6 milliárd, az alagútépítő Bamco-konzorcium 62 milliárdos megbízásából 8 milliárd, az állomások belsőépítésével megbízott Swietelsky 40 milliárdja után 7,6 milliárd forintnyi uniós támogatást kell visszafizetni. A Strabag-Hídépítő Zrt. a Baross téri állomás szerkezetépítéséért kapott 3,7 milliárd forintot, ebből 2,5 milliárd forintot kérhetnek vissza, míg az Alstommal kötött szerződés miatt a teljes 22,9 milliárd forintot vissza kell téríteni.

 

Az OLAF-jelentéssel kapcsolatban már annyi információ hangzott el, hogy a nyilvánosságra kerülése esetén egészen biztosan lehetne tudni, ki az aki hazudik… ez viszont, ahogy az ügynöklisták, nem akarnak kikerülni a fényre.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!