Lázár Jánosnak súlyosan agyára ment a sör

Lázár Jánost elvetemült, mindenre képes politikusnak tartom, de vitathatatlan, hogy emellett hihetetlenül fifikás pali. Éppen ezért nem értem azt a bódult állapotot, amelyben akkor lehetett, amikor kitalálta, hogy a Heineken sörgyár bojkottjára szólítja fel a fogyasztókat és a kereskedőket Hódmezővásárhelyen.

Már nem csak a jelenlegi kultúránkat, hanem a történelmünket is a Lixid Project Kft. 2014 óta gyártott söre, az Igaz Csíki Sör nevű termék képviseli. Legalábbis úgy tűnik, hogy Hódmezővásárhely vezetése szerint, számol be a Vásárhely24.com. Ezért ők is harcolnának a Heineken ellen, Lázár János pedig támogatja őket ebben – írja az Index.

Az ülésen ott lévő Lázár János úgy fogalmazott: felkérik a vásárhelyi vendéglátósokat és kereskedőket, hogy lehetőség szerint többé ne forgalmazzák a cég termékeit.

Ha a hódmezővásárhelyiek úgy döntenek, hogy Lázár János elvárásai érnek annyit, hogy eleget tegyenek neki, akkor még a hazánkban is gyárakat működtető Soproni is lekerül a polcokról. Az ülésen arra jutottak, hogy már a következő ülésen a nyilvánosság elé vinnék a Heinekent kipateroló kiáltványt.

Az erdely.atlatszo.hu weboldal egy kicsit utánanézett ennek az ízig-vérig magyar kézműves sörgyárnak, és meglepő dolgokat talált.

A nemrég indult sörmanufaktúra akkor került a figyelem középpontjába, amikor a holland multinacionális vállalat, a Heineken Romania beperelte a céget az Igazi Csíki Sör márkanév használata miatt. Ők ugyanis korábban már levédték a név – szerintük hasonló – román fordítását, a Ciuc Premium-ot, ezen név alatt forgalmazott terméküket Csíkszeredában palackozzák.

Az ügyesen felépített kampánynak köszönhetően igazi közösség alakult ki a sör körül. Drukkolnak az Igazi Csíki Sörnek, bojkottálják a Székelyföld létezését megkérdőjelező Heineken temékeit, és miközben a szövevényes per összes kanyarját nagy figyelem övezi, maga a sör olyan jól fogy, hogy sok helyen hiánycikk. A termék népszerűsége akkor sem lankadt, amikor kiderült: a sör medvés-székelyes reklámfilmje koppintásgyanús.

Nem is annyira magyar

Az Átlátszó megvizsgálta a Csíki Sör Manufaktúrát működtető S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi struktúráját, és meglepődve tapasztalta, hogy a hivatalos adatok csak részben egyeznek Lénárd András azon állításával, miszerint a manufaktúra „helyi többségi tulajdonban áll”.

A csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa van

A cégadatok szerint a 2013 októberében bejegyzett S.C. Lixid Project S.R.L.-t jelenleg fele-fele arányban birtokolja a vitatott székelyföldi törpe vízerőművek révén ismertté vált Lénárd András vállalkozó, valamint egy hollandiai cég, a Lixid Holding BV. Lénárd valamint a Lixid Holding BV fele-fele arányban járult hozzá a cég mintegy 100 ezer euróra rúgó alaptőkéjéhez is.

Így tehát a részben holland kicsi székely manufaktúrácska nem kis árbevétellel szembeszáll a holland multival, Lázár János pedig beleszól a piac szabad működésébe, és azt mondja, bojkottáljátok az egyik holland cég termékeit, hogy a másik holland cég előnyt szerezhessen magának.

Ez így nem túl XXI. századi, nem túl demokrata, nem tükrözi a Fidesz értékrendjét és valami elképesztő nagy hülyeség, amit maximum Kósa Lajos kaliberű politikusoktól vártunk, de Lázár esetében nem hittük volna, hogy ilyesmibe beleáll. Úgy tűnik, a nagyon megszerette ezt a holland Igazi Csíki Sört.

(kép: Breyer Gábor)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!