Jön Putyin – leáll a metró, nem lesz tanítás

Budapestre érkezik ma kora délután Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök látogatása része a magyar-orosz legfelső szintű évenkénti tárgyalássorozatnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a látogatáson főként gazdasági, energetikai és kulturális kérdésekről lesz szó.

A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt: a csütörtöki tárgyalásokon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szóba kerülnek energetikai, oktatási, nehézipari kérdések, továbbá téma lesz több gyógyszeripari, mezőgazdasági és vízipari beruházás is.

Az orosz-magyar kereskedelemben tapasztalható visszaesést közös, magas színvonalú nagyberuházásokkal lehet megállítani – nyilatkozta Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter a Világgazdaság csütörtöki számában Putyin budapesti látogatása kapcsán.

A paksi beruházáson kívül a járműipar és az energetika terén is fejlődik az együttműködés az orosz miniszter szerint. Példaként említette, hogy a tavalyi év első 11 hónapjában hétszeresére nőtt a Magyarországra irányuló orosz járműexport, ugyanakkor több magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon és az Egis is sikeres az orosz piacon.

Vlagyimir Putyin a déli órákban érkezik Budapestre, majd szűkkörű megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, ezt követően pedig plenáris ülésen vesznek részt, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Putyin látogatása miatt a magyar hatóságok fél 12 és délután 1 óra, valamint délután 5 és este fél 8 között több helyütt megállítják majd a forgalmat. A Hősök terén több időszakban nem lehet majd közlekedni csütörtökön, akárcsak a város több pontján. A leginkább érintett útszakaszok az V., a VI., a XIV., a XV., XVI., és XVII. kerületben lesznek.

Amerre elhalad a konvoj, a keresztirányú forgalmat is megállítják, a föld felet és a föld alatt is, így az M1-es metró sem fog járni. A közösségi közlekedés valamennyi változása részletesen megtalálható a BKK oldalán.

Az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskolában tanuló diákokat is érinti az orosz elnöki látogatás. Az intézmény igazgatója szerdán a gyerekeknek is bejelentette, hogy csütörtökön nem kell iskolába menniük.

(MTI nyomán)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!