Zsályás-ricottás burgonya rakottas

Mindig azt gondoltam, hogy a zsálya egy méltatlanul pálya szélére állított fűszernövény, amelyet sokan inkább a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt gyógynövényként ismernek el és hasznosítanak. Pedig ez az elfedett zöldfűszer kiválóan párosítható salátákhoz, sült húsokhoz, olaszos tésztákhoz, és izgalmas nyári flörtöt képes generálni kapcsolata a burgonyával is. A keményítő formájában testet öltő szénhidrát tartalma miatt gyakran a krumplit is hajlamosak vagyunk kispadra ültetni, pedig ha a burgonya a héjában, zsiradék nélkül sül vagy fő, sokkal magasabb a szervezet számára nélkülözhetetlen rost-és tápanyagtartalomban, mintha megszabadítanánk természetes köntösétől – írja a Non PLus Ultra Gasztroblog szerzője.

Hozzávalók (2-3 főre):
 
1,5 kg burgonya
500 g sertéskaraj
1 csokor friss zsályalevél
1 csokor friss csemegehagyma
250 g ricotta
2-3 dl tejföl
1 tojás
extra szűz olivaolaj, vaj
só, bors, 3 gerezd fokhagyma, szerecsendió, fekete kömény
zs11
Miután a sertéskarajt alaposan megmostuk és kicsontoztuk, közepes vastagságú szeletekre vágjuk. Ezt követően kicsit megklopfoljuk a szeleteket, sózzuk, borsozzuk, egy fedővel rendelkező edény aljára helyezzük, és meglocsoljuk jó minőségű olívaolajjal. Nekem szerencsém van, ugyanis van otthon bekészítve fokhagymás-zsályás ágyazással érlelt olívaolajom (még az is lehet, hogy az elkészítése egy következő posztban kitárgyalásra kerül). Aki nem ilyen mázlista, az se keseredjen el, nyomjon szét 3 gerezd fokhagymát, és szórja az előkészített húsra egy marék zsályalevél kíséretében, és természetesen az olívaolaj se maradjon le. A bepácolt húst egy éjszakára hűtőbe tesszük, és hagyjuk, hogy páclé tegye a dolgát. Másnap a hús elősütésével indítjuk a konyhai folyamatokat: egy löttyintésnyi olívaolajon először ropogósra sütök 4-5 darab zsályalevelet, kiszedem és félreteszem őket, majd a serpenyőbe helyezem a hússzeleteket is.
Közben felrakok egy nagy lábosba vizet forralni, adok hozzá 2 evőkanál sót is. A krumplit előtte alaposan megmosom, majd a lobogó vízbe dobom kb. 20 percre, hogy közepesen puhára főjön. Ha elkészült, hagyom kihűlni, majd vékonyabb szeletekkel operálva, héjastól lerakok egy réteget belőle a kivajazott sütőedény aljára, megszórom sóval, szerecsendióval, egy mozsár segítségével finomra zúzott színes borssal és fekete köménnyel, amely azért jobb választás a mindenki által ismert fűszer köménynél, mert íze kevésbé intenzív, így nem veszi el a kibontakozás édes lehetőségét a zsályánk elől. Ugyanis a hús elősütésekor félretett ropogós zsályalevelek is itt kerülnek hasznosításra. A krumpli réteg tetejére jöhet 3-4 teáskanál vaj, a felkarikázott csemegehagyma, amire aztán a hússzeleteket helyezzük.
Az egészet betakarjuk egy újabb krumpliréteggel és egy újabb adag fűszer mix-szel. A tojást, a tejfölt és a ricottát egy villa segítségével alaposan összekeverem, kicsit megsózom, ez kerül burgonya halom tetejére, amit néhány szál zsályalevéllel, durvára tört fekete köménnyel és borssal díszítek.
Így készül el a tökéletes krumpli rakottas, amikor a méltatlanul mellőzött zsályát házasítjuk a meg nem értett burgonyával…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!