Olyan választ kaptunk a Miniszterelnökségtől, hogy megállt a hajunk, mint Csurkának

„Az embernek megáll a haja. Vagy feláll a haja. Hát ez borzasztó!” – mondta el Csurka István (R.I.P.) abban az emlékezetes műsorban, ahol aztán néhány büdöskáéletbe is becsúszott. Hasonlóként éreztünk mi is, amikor megkaptuk a Miniszterelnökségi Sajtóiroda válaszát a kérdéseinkre.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a felvidéki magyarság identitásának erősítésére 220 millió forintot kap a magyar adófizetők pénzéből a Libertate nevű szervezet, csakhogy sem az Országos Bírói Hivatalnál, sem a szlovákiai jegyzékben nincs ilyen nevű civil formáció.

Hiába kerestük, a Google-ban sem találtunk róla semmit, ezért megkérdeztük a Miniszterelnökségi Sajtóirodát. Az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

„A Miniszterelnökség nyilvánosságra hozta a tárca decemberi szerződéskötéseit és -módosításait. Ebben szerepel, hogy a felvidéki magyarság identitásának erősítésére 220 millió forintot kap a Libertate nevű szervezet. Érdeklődni szeretnénk, hogy miként tudunk információkat szerezni erről a szervezetről? Van esetleg honlapjuk, vagy bármilyen más forrás, ahol elérhetjük őket? Sajnos a keresőben nem találtunk semmit.

– A másik kérdésünk, hogy milyen megfontolásból ítélték ennek a szervezetnek az összeget, mikor sem az Országos Bírói Hivatalnál, sem a szlovákiai jegyzékben nincs ilyen nevű civil formáció? Volt már ezelőtt kapcsolata a szervezettel a kormánynak? Ha igen, milyen?”

Erre az alábbi válasz érkezett:

„Tisztelt Jabronka Richárd!

Köszönjük a megkeresését! A kérdéseivel kapcsolatban, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az alábbi tájékoztatást adja:

A Nemzetpolitikai Államtitkárság feladata a határon túli magyarság megtartása, identitástudatuk megőrzése, ezért kiemelten fontosnak tartja az ehhez hozzájáruló szervezetek támogatását, segítését. A Szlovákia területén élő magyarság közösségi tudatának, identitásának erősítése érdekében részesült támogatásban a Libertate is.

Programjában többek között a felvidéki magyar romák identitástudatának megerősítése, a helyi és regionális termékek piaci pozíciójának megerősítése és a fiatal magyar családok közösségi önszerveződésének előmozdítása is szerepel. A szervezet egyedi kérelem elbírálása szerint részesült támogatásban, nemzetpolitikai forrásból. A pályázat elbírálása minden támogatás esetében hasonló szempontok szerint zajlik. A Libertate szerződéskötéshez szükséges feltételeknek eleget tett. A támogatás elszámolása más szervezetekkel megegyező módon, a velük kötött szerződés értelmében történik, tartalmi és pénzügyi elszámolás benyújtásával.

A szervezet a magyar nyilvántartásban nem található meg, mivel Szlovákiában bejegyzett civil szervezetről van szó. Szlovákiában a szervezet nyilvántartásba vételét és a nyilvántartás vezetését a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma végzi.”

Tehát akkor komolyan be akarják etetni velünk, hogy egy teljesen láthatatlan szervezet mindenféle előzmény nélkül (ugyanis erre a kérdésünkre elfelejtettek válaszolni) 220 milliót kap, hogy erősítse az identitást? A mi pénzünkből? Na ne!

Elkezdünk egy nyomozást, és ha újabb információkat tudunk meg, értesítjük a tisztelt olvasókat. Addig is arra kérünk mindenkit, hogy ossza meg ezt a cikket, hogy sokakhoz eljusson, miről is szól valójában a Libertate-ügy! Köszönjük!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!