Azt hiszi, van olyan, hogy ellenzéki média?

Mi jellemzi jobban a magyar médiapiacot? A jobboldali médiatúlsúly vagy a kormányzati médiauralom? Ha esetleg nem tudná, inkább az utóbbi.

Normális esetben ugyanis attól, hogy valami, vagy valaki jobboldali, még következésképpen nem egyértelműen Fideszes. A jobboldalinak elkeresztelt Fidesz-kormányon kívül (bőven) van még hely a politikai paletta jobb felén – legalább is elvileg.

Jobboldali lapok, médiumok, blogok létezhetnének a Fideszen kívül. Gyakorlatilag viszont mára úgy fest, hogy lényegében minden ilyen „külsős” a helyére került. A Fideszhez – vagy hívják bárhogy is a holdudvar kitömött milliárdosait.

Vészes a helyzet, hiszen egy átlag európai jobboldalit ráz a hideg, ha gondoskodó, atyáskodó államról hall, vagy a szabadpiac állami korlátozásáról. Írhatnánk akár, hogy válságban a magyar jobboldal, vagy bajban vannak a jobboldaliak – mert az ő keresztjük a Fidesz.

Aki már 89 előtt elutasította mindazt a kádárizmust, amit ma is az arcába tolnak, annak nehéz lenyomni a torkán, hogy egyik-másik újságja megszűnik függetlennek lenni, vagy beültetnek egy minisztériumi akárkit a szerkesztők nyakába. Nehéz lehet megélni a felismerést, hogy a sokszor átkozott ellenség, vagy ellenfél egyszer csak megszűnik, simán bedöntik a mieink, pedig az övéik nagyobb mocskok voltak anno, mégse csináltak ilyet. Akkor most mi van?

Még csak nem is törekednek a látszatra sem. Egy az egyben parlamenti képviselőket, kormánytagokat ugratnak be egy szerkesztőségbe, kilóra vásárolják fel a tévét, újságot mindent.

Legutóbb a Figyelő esett el. Nem sajnáljuk – eddig sem volt éppenséggel távolságtartó a Fidesszel, de most már a rosszul meghozott döntések és a kormányzati szerencsehullámnak köszönhetően Fideszes belterületre került a gazdasági-politikai hetilap is. Persze lesz aki még felmond majd, ez van. Az olvasói kör nagyjából megmarad, ha meg nem, akkor is mindegy, hiszen a Fideszhez tartozó újságok tévék, stb. olvasottsága, nézettsége másodlagos, hiszen a fő bevételi forrásuk az adópénz állami hirdetésként történő elköltése, mellyel csak a sajátjaik járnak jól.

A közpénzégetésnek is nevezet állami hirdetések jól mutatják, ki tartozik közéjük, és ki nem.

És tényleg elég csak ezt nézni! Ha lát egy kormányzati hirdetést, (migráncsozás, jobban élés, stb.) akkor mostantól már biztosan tudja, hogy hanyas a kabát! És mindegy, hogy megveszi-e a lapot, vagy fizet a tévécsatornáért havidíjat. A kereslet-kínálat hagyományos piaci törvényei elillantak. Nincs. Elfújta kádár népe.

Ki az az ellenzéki média és hol lakik?

Régen minden jobb volt. A baloldali néző nézte az ATV-t, a jobboldali meg a HírTV-t. A napjainkban zajló átrendeződések viszont borítottak mindent. Pár hónapja derült ki, hogy Kálmán Olga átigazol a Simicska Lajos médiaportfóliójába tartozó HírTV-hez, ekkor borult a „bili”.

A kormánypárti Magyar Időkben jelent meg a hír, miszerint a HírTV-nél „a tulajdonos által megkövetelt 180 fokos politikai fordulat” kiverte a biztosítékot számos kollégánál, ezért húszan már beadták felmondásukat  – főleg a technikai személyzet, operatőrök, vágók közül, de a hírigazgatót Nagy Zoltánt is szóba hozták, mint lehetséges távozót. A Simicska tévét elhagyók pedig az úgynevezett „jobboldali” Echo Tv-hez mennek, már ezt is lehet tudni, minő meglepetés.

Az ATV-ről Friderikusz Sándor egy, az indexnek adott interjúban rántotta le a leplet, miszerint az Andy Vajna, Habony Árpád páros és a csatorna tulajdonosi köre találkozgat egymással, szerinte a Fidesz érdekei gyakran érvényesülnek a tévé hír, illetve műsorstruktúrájában, és mindezt az bizonyíthatja különösképpen, hogy az ATV-n is látható a kormányzati propaganda-dömping, márpedig az csak haverokhoz megy. Következésképpen az ATV a kormány haverja.

A HírTV Simicska és Orbán „szakítása” óta látszatra sem kormánypárti, s a Simicska médiaportfóliójába tartozó médiumok, (MNO Lánchíd Rádió, HirTv) sem részesülnek állami hirdetésekből, s mivel pénzből élnek ők is, így a piacról kell eltartaniuk magukat, ezért meg kellett tanulni gyorsan valamelyest objektív híreket kiadni, ami felüdülés, sőt unikális a magyar médiapiacon, hiszen eddig úgy néz ki, eszi a nép.

Az ATV-ből, a Hit Gyülekezete és a Fideszes nagyemberek állítólagos összekacsintása óta, vagyis azóta, hogy ez egyre nyilvánvalóbbá vált sokak számára – oszlik a tömeg. A Sas-kabarén kívül nézhető  műsort a nézettségi adatokból kikövetkeztethetően nem gyárt, (az sem nézhető, csak nézik!) vagy ad le az úgynevezett „ellenzéki” csatorna, így tehát kevesebb a néző, de kevesebb a húzónév is. A Kálmán Olgás sztori mindenki előtt ismert, a műsorvezetőnő februártól a HírTv-n lesz nézhető, ami frissebb hír, hogy a Péterfi Judit vezette Magánszféra c. műsor is megszűnik, mivel a csatorna és Péterfi nem tudtak megállapodni a folytatásról, valószínű, hogy sok lehetett az ATV urainak a Vona simogatás, Jobbik mosdatás, értik, na.

 

 

TV2 kettő. Vagy TV2 béta.

Az ATV persze nem maradhat ismert arc nélkül, ezért elindult a casting, a parkolópályán lévő valamikori ismert arcok közt. Úgy néz ki valamilyen okból a megunt, sikeres, letiltott, vagy beépített TV2-ős arcok ellephetik a csatornát, ugyanis Hajdú Péter már az ATV-nél van, de őt követheti Sváby András ex-naplós, vagy a Mokkából ismert Kárász Róbert.

A TV2-nél egyébként nagy hullámban akkor mondtak fel újságírók, és technikusok, (nem csak húszan) amikor Andy Vajna érdekköreibe került a csatorna, és lementek kutyába.

Szóval ATV, TV2, Közmédia, EchoTV egykutya? És a HírTV a remény az alagút végén?

Mielőtt elhinnénk, hogy a Hir TV hirtelen a baloldalt (vagy ellenzéket) szolgálná azért emlékeztessük magunkat egy pár évvel ezelőtt 2010 szókapcsolatára;

Centrális erőtér.

Ez az amiben Orbán gondolkodik, ez az a cél, melyhez 7-8 évnyi rögös út vezeti el az országot, sok sérüléssel és halállal, mert a cél érdekében minden beáldozható.

A centrális erőtér lényege ebben a tekintetben lehet tehát a következő:

Simicska Lajos a gecizős napon el is mondta csak, hogy világos legyen; hogy szerinte a miniszterelnök három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti. – írta meg az Index.

Orbán a tőle független, a centrális erőtéren kívüli médiumok (tv, blog, újság, stb.) bedöntésével, felvásárlásával strómanjain keresztül leuralja a médiapiacot ellenzőit kinyírja, helyükbe pedig a saját kordában tartható kritikusait ülteti, akik a külvilág számára kormányellenes, sőt ellenzéki hangokat üthetnek meg, de a színfalak mögött és a bankszámlákon keresztül mégis a centrális erőtéren belül léteznek. Bonyolult? Nem, ha átültetjük a példát:

A HírTV a kezdetek óta Fideszes, lőtte az MSZP-t, volt pénz lóvéra, szabad volt. 2015-ben, amikor Simicska összeveszett Orbánnal (amit egyértelműsített széles tömegek számára az, hogy azt a szót használta rá, hogy „geci”, így mindenki érti a forgatókönyvet, hogy akkor itt most harag van) nem kap állami hirdetéseket, sőt azóta kormányzati szereplőket is „vegzál”. Jól teszi. Így ma 10 ből 9 ember számára áll a logikai következtetés agyban, hogy Fidesz nem egyenlő HírTV.

De Simicska 2010-ben, sőt 2014-ben is a Fidesz része volt. Ő is részt vett a felépítésben, nem döntötte be Orbánékat, pedig messiásként várta a baloldaltól a Jobbikig mindenki, hogy akkor most borítja az asztalt. De nem borított.

Kváziellenzéki hangok

Az állami megrendelések a Közgép számára továbbra is érkeznek, a tv az újság a rádió eltartja magát a piacról, köszönhetően az okos áthangolásoknak, az ATV-től elforduló embereknek, és a minőségi(bb), nem demagógia-alapú hírszerkesztések.

Ha van is ellenzékiség a HírTV-ben az a Centrális Erőtér nevű játszma ütemezett mesterterve szerint van csak, de nettó piaci számítás, mivel az ellenzéki hangok, műsorok terepe lényegesen beszűkült, ezért jelen állapot rentábilisabb.

Szóval az emberek azt látják, hogy van egy rendszerbe „besimult” ATV és egy alapvetően jobboldali gárda (MNO, HírTV) ami ma ellenzéki, de ha holnap más szelek fújnak nem lesznek itt többé, hogy ekézzék a Fideszt.

Maradnak az ellenzéki online újságok – persze azért ez sem olyan egyszerű, mivel ezek egy részét Orbánhoz hű milliárdosok tartják fenn, na de erről később.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!