Saját társai köpték be a szélsőjobbos erdélyi vármegyéseket

Nem a román titkosszolgálat, hanem saját társai miatt kapták el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Tagozat szélsőjobboldali szervezet erdélyi csoportjának két tagját.

Beke István és Szőcs Zoltán ellen tavaly május 19-én emelt vádat a román Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT). Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék.

vmegye3

A terrorizmus vádjával gyanúsított vármegyések legutóbbi tárgyalásán játszottak le a bukaresti tárgyalóteremben egy 25 perces összeállítást a 2015. októberi beszélgetés hangfelvételéből, amelyre az ügyészség a vádat alapozza.

Az Átlátszó Erdély tudósítás szerint a hangfelvétel rendkívül zajos, a beszélgetés résztvevői sok esetben egyszerre beszélnek, így jóformán csak szavakat lehet kivenni.

Az azonban kiderül a felvételből, hogy a vád kulcsmondata magyarul másként hangzik, mint ahogy a vádiratban románul szerepe: Beke István nem azt mondja a felvételen, hogy “megcsináljuk”, hanem azt, hogy “meglátjuk”.

A beszámoló szerint az ügy korábbi tárgyalásán hallgattak meg egy védett tanút, aki bevallása szerint részt vett az ominózus beszélgetésen.

vmegye2

Elmondta, hogy a robbanószerkezetet, amelyet petárdákból akartak összeállítani, december elsején, a román nemzeti ünnepen kellett volna működésbe hozni.

Szőcs Zoltán ellen vallott egy másik tanú, B. Sz. is, aki korábban hét éven át a HVIM tagja, és az ügy előtt a vádlottak barátja volt.

Szerinte Szőcs állt elő a december elsejei “meglepetés” ötletével, és azt is ő javasolta, hogy tolvajnyelvet használjanak, és az összekötött petárdákra pizzaként utaljanak. B. Sz. arról is beszámolt, hogy Beke letartóztatása után megkereste Szőcs Zoltán testvére azzal a kéréssel, hogy kihallgatása esetén vallja azt, hogy csak tréfáltak.

Hozzátette: első kihallgatásán ezt is vallotta, de később, miután meghallgatta a hangfelvételt, módosította vallomását.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!