Medvehagymás spenótfelfújt lime-os sült csirkecombbal

Lassan eljön a búcsú ideje. Halk, már-már elcsukló hangon, egy könnycseppet a szemünk sarkában elmorzsolva fogunk halk Szia!-t suttogni az ébredő természet legbátrabb hírnökének, a tavasz legizgalmasabb és legintenzívebb fűszernövényének, a medvehagymának. A piaci árusok polcairól lassan eltűnnek a szép, vaskos, zöld levélkötegek, és ha nem voltunk olyan előrelátóak, hogy szárítással vagy fagyasztással tartalékot képezzünk télire, akkor bizony az utolsó lehetőségünk, hogy az ízlelőbimbóink aktív közreműködését igénybe véve valami fenomenális mesterművel raktározzuk el a medvehagyma emlékképét a következő egy esztendőre – írja a Non Plus Ultra Gasztroblog szerzője.

Hozzávalók:

2 db egész csirkecomb

3 dl natúr yoghurt

2 ek méz

2 db lime

500 g fagyasztott spenót

1 nagy csokor medvehagyma

3 db tojás

2 ek mascarpone

2 dl tejszín

2 ek parmezán

1 ek liszt

olivaolaj, vaj

fűszerek: só, bors, szerecsendió

A csirkehús előkészítéséhez már előző nap érdemes nekikezdeni. Nem tudom, hogy azért tart-e olyan sokáig, mert utálom, vagy éppen fordítva történt a dolog, mindenesetre úgy fogom fel, hogy ez a kötelező rossz része, amin túl kell esni. A combokat jó alaposan megmossuk és megtisztítjuk. Ha megvan, akkor egy éles kés segítségével három helyen egészen csontig bevágjuk, és besózzuk úgy, hogy a bőre alá is jól benyúlunk. Egy műanyag edény aljára helyezzünk és meglocsoljuk a yoghurt, a méz és egy egész lime hozzáadásával készített páclével. Mehet be a hűtőbe, ott is fogja tölteni az éjszakát.

A másnapi konyhai munkát egy nem hagyományos besamel mártás készítésével indítjuk. A lisztet lepirítjuk egy kis olajon, és tejszínnel engedjük fel gyors kavargatás mellett. Ha mindent jól csináltunk, a besamel csomómentes, és a legnagyobb baja csupán annyi, hogy teljesen íztelen 🙂 Mehet bele só, bors és egy csipet szerecsendió. Lehúzhatjuk a tűzről és hozzáadunk még két kanál mascarponet is. Közben egy korty olivaolajon elkezdhetjük megfonnyasztani az apróra vágott medvehagymát, amelyhez aztán a spenót is betársul, végül a besamellel és két kanál parmezánnal dúsítva kapjuk meg a spenótfelfújt alapját. A tojásokat ügyes kézmozdulattal szétválasztjuk, és a sárgáját hozzákeverjük a spenóthoz. A fehérjét kézi habverő segítségével, egy csipet só és egy csepp lime vagy citromlé kíséretében kemény habbá verjük. Ha a spenótos alap kihűlt, a habot nem összetörve, határozott keveréssel hozzáadagoljuk a felvert tojásfehérjét is.

A masszát kivajazott szufflé formába öntjük (természetesen mindenfajta és méretű hőálló tál szóba jöhet), és a 200 fokos a sütőbe helyezzük. Egészen addig kell sütni, amíg a felfújt kissé kiemelkedik a formából. Ez nagyjából 10-15 perc alatt megtörténik. Helycserés támadás! Jöhet a husi! A csirkecombokat egy zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük, a maradék páclét nyugodt szívvel kanalazzuk rá a húsra. A bevágott részekbe lime-karikákat helyezünk tuszkolunk/ megtömjük a csirkét kicsit ferdén úgy, hogy lime-karika fele a bőre alatt, másik fele, viszont a bőre felett a combból kikandikálva, a bőrére rálógva helyezkedjen el. Ez nem csak esztétikailag teszi kívánatossá és ellenállhatatlanná a csirkecombunkat, hanem kellemesen friss, savanykás ízvilágot is kölcsönöz majd neki. A húst egészen addig sütjük, amíg a szárnyas bőre aranybarna színt nem kap.

13000359 519705364902272 8823391271025452888 n

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!