Csütörtökön temetik Vathy Zsuzsa írót, aki Lázár Ervin felese volt

Február 2-án, csütörtökön 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra Vathy Zsuzsát, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, József Attila-, Márai Sándor-díjas írót, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Írószövetség rendes tagját – közölte az MTI-vel az MMA.

A közlemény szerint az akadémia saját halottjának tekinti a január 7-én tragikus hirtelenséggel, 76 évesen elhunyt írót. Vathy Zsuzsa 1940. április 15-én született Pápán. Ott érettségizett, a Veszprémi Vegyipari Egyetemen végzett olajmérnök szakon, 1965-ben vegyészmérnök lett a százhalombattai olajfinomítóban. Első novellája 1968-ban jelent meg, 1970-től újságíró, 1986-tól a Képes 7 gyermekrovatának szerkesztője, 1990 és 1992 között a Kortárs prózarovatának szerkesztője, 1992-től szellemi szabadfoglalkozású, szabadúszó író volt.

Önéletrajzi fogantatású műveiben a gyermek- és ifjúkort, a nemzedéki ellentéteket, a fiatalság helykeresését, az életmódváltás nehézségeit és kudarcait ábrázolta. Erőssége a hiteles, pontos környezetrajz, a dolgok és az atmoszféra realisztikus megragadása volt.

Férje Lázár Ervin Kossuth-díjas író volt. Házasságát, a két író közös sorsát, sorsközösségét Életünk, halálunk (2007) című drámai vallomásában örökítette meg.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!