Orbán itta Botka szavait – mindent aláírt, amit a polgármester kitalált

Fotó: 24.hu

Szegeden járt Orbán Viktor, méghozzá azért, hogy aláírja azokat a fejlesztéseket, amelyek a város és az ország fejlődését szolgálják. Kutatóközpont, ipari park, hidak építése, a repülőtér korszerűsítése, utak kialakítása és sok más fejlesztési terv is terítékre került. Tulajdonképpen egyetlen olyan javaslat sem volt Botka László részéről, amire Orbán azt mondhatta volna, hogy nem járul hozzá. A miniszterelnök lényegében csak aláírni utazott le a megyeszékhelyre.

„A mai délelőtt folyamán miniszterelnök úrral áttekintettük Szeged város fejlesztési koncepcióját és terveit. Szeged az elmúlt egy évtizedben a békés, dinamikus fejlődés pártján állt. Ezidáig 34 milliárdnyi eurót biztosított az EU, illetve az önkormányzat az előző fejlesztési ciklusra. Ebből 104 beruházás valósult meg” – mondta el a sajtótájékoztatón Botka László, Szeged város szocialista polgármestere, aki egyébként az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A polgármester hozzátette: 19 újabb fejlesztésről tárgyaltak a miniszterelnökkel, amelyekhez kormányzati hozzájárulás is szükséges.

A két legfontosabb ilyen fejlesztés: egy 40 milliárd forintos új szegedi híd megépítése Szeged és Makó között. Ennek a forrásáról a kormány intézkedett, a Közlekedési Operatív Program keretében a fele már megjött. A Tiszai déli híd gazdasági feltáró útként is működni fog, amely nemcsak a közlekedést, hanem a munkahelyteremtést is elősegíti.

A másik gazdaságfejlesztési projekt a szegedi lézerközponthoz kötődik. 2006-ban kezdett az Szegedi Tudományegyetem és az önkormányzat azon dolgozni, hogy egy Európai Tudományos Kutatóintézetet építsenek fel. Az EU 2009-ben döntött is róla, hogy 70 milliárd forintos forrást biztosít a létesítmény kialakítására. Ez egy tudományos ipari park lesz, amelyhez a kormány támogató hozzájárulását kérte Szeged városa. Mivel nemcsak K+F központról, hanem ipari parkról is szó van, számos új munkahelyet tudnak majd biztosítani általa a szegedieknek. A munkanélküliségi adatok szerint egyébként Szeged messzemenően sikeresebb a magyar átlagnál. A városban 2,8%-os a munkanélküliség. Debrecenben 5,5, Kecskeméten és Pécsett 4%. Ez az alacsony ráta Botka László szerint a város versenyképes beruházásainak köszönhető.

Szeged polgármestere szerint egy város akkor élhető, ha szolidáris és a forrásokból mindenkinek jut. Tájékoztatta a miniszterelnököt a bérlakás-programról, amelyet a városban már lemodelleztek. Ma Magyarországon rengeteg önkormányzati lakás áll üresen, Botka szerint szükség van egy államilag támogatott, önkormányzati lakásfelújítási programra. A terv működőképes, csak Szegeden 200 lakást újítottak fel önkormányzati forrásból, és a piaci ár egyharmadáért kínálták őket. Botka László ezt a modellt Orbán Viktornak is felkínálta.

A sikeres fejlesztéspolitika Szeged polgármestere szerint alapvető nemzeti ügy, illetve az is az, hogy Magyarország fel tudja használni mindezt.

Orbán Viktor úgy nyilatkozott: „azt érdemes elmondani, hogy egy hosszú és sikeres megbeszélésen vagyunk túl, alapkérdésekben dönthettünk, hogy képzeljük a város jövőjét” A miniszterelnök élcelődve hozzátette, hogy örül annak, hogy a közvélemény ilyen intenzíven érdeklődik Szeged jövője iránt, de ha ez mégsem így lenne, nem akar elmenni szó nélkül amellett, hogy ez egy ellenzéki város, ritka az ilyen alkalom, hogy a miniszterelnökkel ekkora volumenű beruházásokról tárgyaljanak. Orbán szerint vannak ellenzéki városok, „ez az élet normális rendje”, bár ez a kérdéskör nem szerepelt a megbeszélés pontjai között. A miniszterelnök szerint Szeged az örökkévalósághoz tartozik, míg kormányok és önkormányzatok elmúlnak egy idő után, ezért is fontos közösen tárgyalni Szegedről.

Több fontos kérdés került szóba

Orbán Viktor azt mondta: „helyes úgy elképzelni Magyarország jövőjét, hogy a fővároson kívül más regionális központok is létezzenek Magyarországon. Ehhez kell akarat és lehetőség. Akarategyezés van a városvezetés és a kormányzat között. A lehetőségek terén: Szeged kiemelkedő történelme lehetővé teszi ennek a jövőnek a megvalósulását. A fekvése szintén predesztinál. Harmadikként pedig az országon kívül is elismert szellemi tőkéje biztosít a megvalósításhoz erőforrást.”

A munkanélküliségi számok tekintetében a kormányfő elmondta: 4,4% a munkanélküliségi arány országosan, tehát lesznek olyan források, az elmúlt években is voltak, és a következőkben is lesznek, amelyeket regionális központok kialakítására kell fordítani.

Nem bírta ki szó nélkül a miniszterelnök, így hozzátette: 25 milliárdnyi adósságot elvittünk Szegedről. Bár azt is kénytelen volt hozzáfűzni: ezt az összeget a város jól használt fel.

Konkrét megállapodások:

Ha Szegedről valaki el akar menni Miskolcra, akkor Budapest felé kell vennie az irányt. Nagy terv, hogy Szegedet Debrecenen keresztül össze tudják kötni Miskolccal. Ennek kapcsán állapodott meg a miniszterelnök Botka Lászlóval az M47-es út négysávosításáról. Orbán emlékeztetett, hogy ennek a programnak a leánykori neve az M9 volt. A vezetők beszéltek a repülőtérről is. Ahhoz, hogy ne minősítsék vissza azt, fejlesztésre van szükség, ezeket a kormány vállalja. Az élelmiszergazdaság szempontjából fontos hír Orbán szerint, hogy komoly beruházásról állapodtak meg. 200 hektárnyi új ipari parki területet fognak létrehozni, ez részben ez a lézerközponthoz tartozik majd, részben attól függetlenül alakul ki.

Orbán beszámolója szerint elfogadták az inkubátorház és az „okosváros” kialakítására vonatkozó javaslatot. A miniszterelnök szerint a szellemi erő mutatkozzon meg a város életének szervezésében is. Külön beszéltek a Tiszáról, „mert maga a folyó teszi naggyá ezt a várost.” Belvárosi hídrekonstrukciót, belvárosi rakpartok fejlesztését, kerékpár -és gyalogoshíd megépítését tűzték ki célul „a polgármester úr által javasolt helyszínen.”

A kormányfő szerint fontos feltenni a kérdést, hogy van-e elegendő erő a városban és a kormányban ahhoz, hogy a tömegközlekedés tud-e kizárólag elektromos alapon működni? „Munkacsoportokat állítunk fel, amelyek segítségével Szeged lehet az első magyar város, ahol mindez megvalósul” – ígérte meg a miniszterelnök. A Mars nevű tér volánmentesítése is szóba került, valamint a Széchenyi tér háború előtti verziójának visszaállítását is megtárgyalták a vezetők.

Orbánnak mindig is fontos volt a sport és a fiatalok egészsége, ahogy ő fogalmazott, ezért elbüszkélkedett azzal, hogy mennyire hatékony a mindennapi testnevelés, bár Szegeden az egészségre nevelés egy kicsit hatékonyabban valósul majd meg: egy fedett uszoda megépítése lesz a cél 7 milliárdért. A kormányfő többször hangsúlyozta, hogy ez egy meglehetősen nagy összegű fejlesztés. (Ez abból is látszik, hogy fedett uszodaként drágább lesz hárommilliárddal, mint a miniszterelnök irodája – a szerk.) Az atlétika is fontos ügy, ezért a kormány új atlétikai centrum létrehozásának költségét vállalja fel, de hozzá kell tenni, hogy egyelőre csak szabadtéren, bár készen állnak egy fedett centrumról való tárgyalásra is. (Az, hogy erre mikor kerül sor, még nem derült ki…)

Orbán szerint Szeged legyen olyan sikeres város, mint amire a történelme felhatalmazza őt!

Reméljük, hogy Botka László terveit a kormány nemcsak szép szóval, hanem anyagiakkal is támogatni fogja.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!