Farkas Flóriánék megúszhatják a több milliárdos elszámoltatást

A 2014.ben megnyílt csepeli cigányholokauszt-központban pénteken még a vészkorszak áldozataira emlékeztek, vasárnap pedig felszámolták, mivel a Roma Polgári Tömörülés nem tudja tovább fenntartani az intézményt. A központot állami és pályázati források nélkül hozták létre.

Vannak azonban olyan roma szervezetek, melyek lazán mentesülhetnek akár kétmilliárdos tartozás alól is. Legalábbis egy biztosan van.

Se pénz, se gyanúsított

A RomNet kormányzati forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy az adóhatóság bűncselekmény hiányában lezárhatja az ORÖ kétmilliárdos projektje ellen két évvel ezelőtt indult nyomozást. Az adóhatóság csak annyit közölt a portállal, hogy az egy hónap múlva záruló nyomozásnak nincs gyanúsítottja.

Farkas Flórián elnökségének öröksége a több mint másfél milliárdos tartozás, ugyanis a szervezetnek vissza kellene fizetnie az EMMI-nek „Híd a munkába” projekt kapcsán felvett s eltűnt összeget.

A több milliárdos sikkasztás ellenére az ÖRO magától értetődően vár idén is több száz milliós kedvezményt a kormánytól.

„További egyeztetéseket kell folytatni az Emmivel, a minisztériummal és nem utolsósorban a miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, hogy ha még lehetséges, csökkentsék a fennálló 320 millió forintot, illetve ha kaphatnánk engedményt, hogy ne kelljen a pénzt teljes mértékben kifizetni, az megkönnyítené az Országos Roma Önkormányzat helyzetét, nem volna veszélyben a működése” – nyilatkozta a Hír TV-nek Vajda János ORÖ-képviselő.

A miniszter félrenéz

„Ebben a 300 millió forintban nincsenek benne a tabletek, de dolgozunk azon, hogy hogy tudunk megegyezni a beszállítóval. Majd fogjuk látni, hogy az ingatlanokból mennyi pénzt tudunk úgymond szerezni, vagy mennyiért tudjuk az ingatlanokat eladni” – magyarázta tovább a várt százmilliókat Balogh János, az ORÖ elnöke.

S hogy mindez nem légből kapott vágyálom, azt igazolni látszik Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter nyilatkozata:

„Minden nemzetiségnek, így a roma nemzetiségnek is jár a segítség, a támogatás – a szaktárca ezt meg fogja vizsgálni. Amennyiben úgy érzi, hogy az eddigi támogatások nem voltak elegendőek, vagy ha egy elinduló programokhoz támogatást tud biztosítani, akkor ezt biztosítani fogja. Ez nem a tárcám szakterülete, de egyik nemzetiségnek sincs kivételes eljárása”.

(kép: mno.hu)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!