Az EU-s ellenőr könnyedén átjuttatott egy álbombát a ferihegyi reptéren

Újra átvizsgálják a Budapestről induló repülők utasait a schengeni övezeten belüli reptereken, miután a ferihegyi repülőtér elbukott egy repülésbiztonsági vizsgálaton – adta hírül az Origo 2010-ben, amikor a kormány olyannyira felkészült volt, hogy az EU-s ellenőr minden további nélkül átvitt a reptéri biztonsági ellenőrzésen egy álbombát. A Fidelő cikke, vagyis a Pesti Bulvár bűnlajstroma 2010-től.

Látványos változás nem következett be Ferihegyen, mióta nyilvánosságra került, hogy a reptér megbukott egy uniós biztonsági ellenőrzésen – adta hírül az Origo a leminősítést követően. A helyszínen szolgáló rendőrök szerint az ő létszámukat nem emelték, az [origo] tudósítói pedig gond nélkül besétáltak egy olyan helyre, ahova elvileg csak beszállókártyával lehet belépni. Több utas is megalázónak tartja a leminősítését, amelynek értelmében a Budapestről érkező utasokat úgy kezelik, mintha a schengeni övezeten kívülről jöttek volna.

Egy harminc körüli angol férfi a leminősítést megelőző nap érkezett Ferihegyre, és állítása szerint feltűnt neki, hogy milyen kevés rendőr vagy biztonságért felelős egyéb dolgozó van jelen Angliához képest. „Rengeteget utazom, és látszatra a budapesti reptér az, ami a legkevésbé tűnik biztonságosnak. Meglepődtem ezen, mert Budapest egy világváros, ahova nagyon sok turista érkezik” – mondta a férfi, aki szerint az általa ismert kelet-európai repterektől is elmarad Ferihegy biztonsági színvonala.

Egy francia akcentussal magyarul beszélő férfi ugyanakkor azt mondta, nem lát jelentősebb különbségeket a Ferihegyi és az általa ismert nyugat-európai repterek között, szerinte az összes reptér igyekszik betartani a szabályokat. Egy Görögországba készülő középkorú nő arra panaszkodott, hogy a leminősítés miatt egy esetleges átszálláskor újra megmotozhatják, amit nagyon rosszul visel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az [origo]-val azt közölte, hogy az uniós ellenőrzési szerv már a vizsgálat során folyamatosan „szóban tájékoztatta a magyar hatóságok és a Budapest Airport Zrt. képviselőit a feltárt hiányosságokról”, és az írásos jelentés csak ezeket a „már ismert megállapításokat erősítette meg”.

A lényeg, hogy a két hét alatt rendet teszünk a közbiztonságban helyett a Fidesz első évében kaptunk egy álbombát az EU-tól, ami aztán nagyot robbantott a megítélésünkön is…

A Fidelő többi írását itt olvashatod el.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!