Nyújtózkodik az MSZP és lépett egyet – amúgy mélyen horkol a baloldal

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint januárban sem tudta növelni a népszerűségét a kormánypárt, de ennek ellenére – a mutatók alapján – pillanatnyilag az MSZP-n kívül egyetlen baloldali párt sem kerülne saját lábon az országgyűlésbe.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából vizsgálta a hazai pártok megítélését és ebből egyedül az MSZP tudott előrelépést mutatni.

Bizakodásra ad okot, hogy a kormánypárt, minden tarvágásos politikája ellenére nem tudott előre lépni: az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága változatlanul 25 százalék.

Az MSZP tábora egy százalékpontot növekedve 13 százalék, amivel a párt ebben a ciklusban most először lépett ki a 10-12 százalékos sávból. A Jobbik tábora egy százalékpontot csökkenve, 10 százalék – ezzel féléves mélyponton cukiskodhat újra Vona.

A Kétfarkú Kutya Párt viszont marginalizálódik: szellemességük ellenére a támogatottságuk közel félév után most először nem érte el az 1 százalékot sem.

A többi, nem jobbra sorolható párt pillanatnyi eredményessége viszont – finoman szólva is – siralmas, legalábbis a pillanatnyi látlelet szerint.

Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is 3 százalékon áll. A DK támogatóinak száma most egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban is elérte az 1 százalékot, ez viszont nem sikerült sem a Párbeszéd, sem az MLP támogatóinak: egyik párt sem mérhető egy százalékon sem.

A kutatás szerint a választási kampányévre ráfordulva a szavazók kezdenek a baloldali ellenzéki erők irányába fordulni, ám ez egyelőre nem jár az aktivitás változásával, lévén a bizonytalanok változatlanul, 43 százalék.

Egyértelmű, hogy aki ide be tud törni, viheti a jövő évi választást a Fidesz orra elől.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!