Magyar hősére emlékezett az Internazionale

A Holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az Internazionale egykori edzőjére, Tóth (Potya) Istvánra emlékezett, aki nem csak a futballpályán alkotott maradandót. A nyilasok által kivégzett edzőfenomén mindenféle értelemben hős volt.

Tóth István a két világháború közti magyar labdarúgás egyik legmeghatározóbb figurája volt. Játékosként 19-szeres magyar válogatottnak mondhatta magát a csatár, aki 16 éven keresztül volt a Ferencváros játékosa, majd két időszakban az edzője is.

A háború alatt a nemzeti ellenállás tagja volt, futballsztárként megszerzett kapcsolatait arra használta fel, hogy menekülőket bújtatott a Telepes utcai lakásában, és segített nekik külföldre szökni. Társaival több száz emberen segítettek az életüket kockáztatva, de végül nem ez okozta a vesztét.

Tagja volt az ellenálláson belül egy akciócsoportnak, amely a budapesti hidakat próbálta megmenteni, hogy a visszavonuló németek ne tudják felrobbantani őket. Egy árulás miatt azonban az egész csoportot elfogta a Gestapo 1944 decemberében. Német fogságból 1945 februárjában átkerült a nyilasok őrizetébe, akik pár nappal később kivégezték az 54 éves Tóthot.

A magyar futball egyik nagy hőse csak 1946 áprilisában kaphatta meg a végtisztességet, temetésén rengeteg ember volt jelen a Kerepesi úti temetőben.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!