Kifakadt az Orvosi Kamara elnöke, levelet írt Balognak

Forrás: magyarhirlap.hu

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnökének munkássága meglehetősen vitatott. Több alkalommal fordult már elő, hogy lemondásra szólították fel, személye megosztó, azonban az egészségügyben folyó jelenlegi káoszt ő sem nézi tétlenül, ezért úgy döntött, nyílt levelet küldött Balog Zoltán Emberi Erőforrás miniszternek. Mivel az orvosok között is parázsvita alakult ki a levélben foglaltak, valamint Éger István személye körül, a levelet nem kommentáljuk, csak változtatás nélkül tesszük közzé.

Kommentekben azonban várjuk olvasóink véleményét!

 

„Tisztelt Miniszter Úr!

Az elmúlt időszakban a Magyar Orvosi Kamarához számos panasz érkezett tagjai részéről a hazai sürgősségi betegellátó osztályok orvos- és nővérhiánya, túlterheltsége, és az ennek nyomán – a folyamatos betegellátás biztosítása érdekében – folytatott törvénysértő gyakorlat kapcsán. A bejelentések hatására köztestületünk Területi Szervezetek Tanácsa (MOK TESZT) egyhangú határozatában elrendelte a sürgősségi betegellátó helyek humánerő helyzetének felmérését. A felmérés során területi szervezeteink bevonásával igyekeztünk valamennyi munkahelyről információkat beszerezni, mindenek előtt az érintettek, vagyis az ott dolgozó orvosok révén. A felmérésben a 60/2003. (X.20.) ESzCsM rendeletben előírtakra támaszkodva teszünk megállapításokat, különös tekintettel arra, hogy 2017. január 1-től az SBO-k osztályvezető főorvosa, illetve műszakvezető szakorvosa kizárólag sürgősségi szakorvos, illetve oxyológai és sürgősségi orvostan szakorvos lehet.

Ki kell mondanunk, hogy munkánkat igen megnehezítette az érintettek megfélemlítettsége. Annak ellenére, hogy rendkívül túlterhelten, jellemzően magukat is veszélyeztetve, és különösen jelentős szakdolgozó hiány körülményei között dolgoznak, mégis sok helyen az informális válaszadásra sem mertek vállalkozni, holott a felmérés az ő érdekükben, kezdeményezésük alapján indult el. Ennek ellenére végső soron az akut betegellátást nyújtó kórházak közel feléből sikerült használható adatokat nyernünk.

Mindenek előtt megállapítható, hogy szemben a nyilvántartások alapján fellelhető kevesebb, mint 140 megfelelő szakképesítéssel bíró orvossal, a jelenleg érvényes minimumfeltételek teljesítéséhez több, mint 600-ra lenne szükség. (103 kórház végez tudomásunk szerint akut ellátást, és a folyamatos munkarend biztosításához havi szinten minimum 6 szakorvos műszakvezetőre lenne szükség.)

Felmérésünk a következőket mutatja: III., azaz a legmagasabb progresszivitási szinten a kritériumoknak megfelelő működést mutat a 4 egyetem sürgősségi betegellátó osztálya mellett mindössze 3 megyei osztály. II. szinten 4 intézményt találtunk rendben, ebből 3 szintén megyeszékhely, míg I. szinten a számunkra elérhetők közül mindössze egyetlen kórház SBO-ja tekinthető megfelelőnek az előírt orvosszám és szakképesítés tekintetében.

A rendelet előírásainak nem felelnek meg felmérésünk alapján: III. szinten további 4, a területén vezetőnek mondható megyei jogú gyógyintézmény, míg II. szinten 15, I. szinten pedig újabb 15 kórház SBO-ja működik elégtelen, és ezért szabálytalan humánerő körülmények között. A szabályok kényszerű megszegése széles skálán mozog, enyhébb esetekben – sajnos ez a kevesebb – „csak” a megfelelő szakképesítésű műszakvezető folyamatos biztosítása szenved csorbát, ám ennél sokkal gyakrabban nemhogy sürgősségi szakorvos, de egyéb szakorvos sem található minden esetben az osztályon, a műszakokat rendre rezidensekkel láttatják el. A sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei nem ritkán műszakvezetésre vannak kényszerítve, úgy hogy mellettük a legkülönbözőbb, vagy a szakorvosképzésben előírt gyakorlatukat töltő, vagy a menedzsment által odakényszerített kezdő rezidensek vannak beosztva a pszichiátriától a bőrgyógyászaton át a reumatológiáig bezárva. Sajnos olyan osztályt is találtunk nem egyet, ahol az osztályvezetéssel megbízott orvos sem rendelkezik az előírt szakképesítéssel.

Mind ehhez társul az évtizedek óta mindhiába szorgalmazott egészségtan oktatás bevezetésének hiányából fakadó lakossági tudatlanság, melynek következtében az SBO-k igénybevétele számos esetben indokolatlan, ugyanakkor lassan elviselhetetlen túlterhelést eredményez, rontva az amúgy sem kellő gyakorlattal bíró ellátók e túlterheltségből eredeztethető hibázási esélyét.

Tisztelt Miniszter Úr!

A fentebb vázolt, számos esetben súlyosan törvénysértő állapot sürgős és érdemi megoldást igényel, mivel nemcsak a sokat hangoztatott betegbiztonság rovására megy, de legalább ilyen mértékben veszélyezteti a sürgősségi osztályon dolgozók biztonságát is, nem is beszélve arról, hogy adott ügyekben a bíróságon a sorozatos jogszabálysértések védhetetlenek, és a következmények sajnos elsősorban az e törvénytelen helyzetbe belekényszerített orvosokat terhelik.

Felmérésünkkel és jelen levelünkkel véletlenül sem szeretnénk a sürgősségi betegellátás jelenlegi rendszerét, az SBO-k létét megkérdőjelezni, és különösen nem az ott dolgozók áldozatos munkáját bármilyen módon kritizálni. Célunk ezzel szemben éppen az, hogy olyan intézkedésekre kérjük Önt, amelyek nyomán csökken kollégáink, munkatársaik túlterheltsége, veszélyeztetettsége, hogy minden tekintetben törvényes keretek között végezhessék munkájukat. Ez végső soron nem csak az ő érdekük, de alapvető betegbiztonsági kérdés is.

Érdemi beavatkozását, a helyzet megoldását célzó előremutató intézkedését kérve, köszönti:

Dr. Éger István
sk”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!