Egy Orbán-fan professzornak is joga van hülyének lenni

Olvasom, hogy Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Professzorok Batthyány Körének elnöke egy interjúban a szervezet tagjainak Orbán Viktorhoz való viszonyát az alábbi hasonlattal fejezte ki: „Olyanok vagyunk, mint a Pinokkió kis tücske, aki alapvetően szereti a gazdáját, de mindig figyelmezteti őt, ha nem jó irányba indul el.”

Hát ilyen az, amikor a műveletlen ám öntelt professzorok valami nagyot akarnak mondani. Ugyanis ezek a professzorok legfeljebb a lebutított Disney-változatot ismerik, a rajzfilmet, de nem tudnak semmit az eredeti könyvről, amelyet 1881-82 között egy Carlo Collodi nevű olasz író írt, Le avventure di Pinocchio címmel.

Az eredeti regény kegyetlen és brutális. Csak jelzem: Pinokkió a regényben rettenetesen gonosz és kegyetlen, s az emlegetett tücsköt megöli, amikor az jó tanáccsal akar szolgálni neki.

Pinokkió folyamatosan csak rossz dolgokat tesz, s egy ízben szamárrá változik. Aztán meghal, ráadásul úgy, hogy felkötik. Ja, és még érdekes lehet az az epizód, amikor a Róka és a Macska, két echte maffiózó ráveszi Pinokkiót, hogy ássa el a pénzét, mert az majd kikel.

Ám a két maffiózó röhögve lopja el Pinokkió pénzét.

Azt meg csak zárójelben jegyzem meg, hogy „Gazdának”Joszif Visszarionovics Sztálint hívták a talpnyalói, beleértve magát Rákosi elvtársat is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!