Országszerte hiánycikk a tűzifa, de Rétvári nem fázik

Január első heteiben már a százhoz közelített az idei tél halottainak száma, ráadásul a fagyhalál már nem csak a hajléktalanok problémája: egyre többen hűlnek ki a saját lakásuk fűtetlensége miatt.

Néhány településen átmenetileg hiány alakult ki tűzifából, amit részben a rendkívüli hideg, részben az illegális tűzifa-kereskedés visszaszorítása okozhat.

A Magyar Nemzet értesülése szerint főleg azokban a kis falvakban van gond, amelyekbe a nagy szállítási távolságok miatt az átlagosnál drágábban juthat el a tüzelőanyag. Akik nem vásároltak elegendő tüzelőanyagot a tél beállta előtt, most kénytelenek brikettel, szénnel vagy méregdrága villannyal vagy háztartási szeméttel fűteni.

Szabó Zoltán erdészeti szaktanácsadó szerint a jelenlegi krízis abból adódik, hogy egyes telephelyek nem tudják beszerezni az árut a régi beszállítóiktól.

Rétvári Bence államtitkár szerint viszont minden a legnagyobb rendben van, hiszen a kormány 2011-ben indította el a szociálisan rászorulók téli fűtését könnyítő programot a ennek lényege, hogy az ötezer lakosnál kisebb települések önkormányzatai támogatást kapnak ahhoz, hogy térítésmentesen adhassanak téli tüzel őt.

Rétvári adatai szerint tavaly már hárommilliárd forint volt a megpályázható keret s összesen 2289 önkormányzatnak ítélt meg szociális tüzelőanyag-támogatást a Belügyminisztérium.

A Földművelésügyi Minisztérium január 5-i tájékoztatása alapján az állami
erdőgazdaságok 86 256 erdei köbméter tűzifát szállítottak ki azon önkormányzatok részére, akik tőlük rendelték meg a tűzifát, valamint további 51 478 erdei köbméter tűzifa leszállítására vállaltak kötelezettséget.

Mindennek tükrében megállapíthatjuk: csak az fázik, aki fázni akar.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!