Az idei év eddigi legnagyobb s…nyalása a Századvég elemzőjéé

Lehet olyan hangokat hallani, hogy Európa új vezetője Orbán Viktor – mondta Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője a köztévében tegnap este.

Lánczi (a képen a nem Schmidt Mária) arról nem beszélt részletesen, hogy ezeket a hangokat pontosan hol hallja, mert ugye nem mindegy, hogy a sarki kocsmában, a klotyón mantrázva vagy a gyógyszerei mellékhatásaként.

A sarki kocsmában ugyanis, lássuk be, néha megmondják a tutit. De kevéssé valószínű, hogy Lánczi, a hű eb ilyenféle kocsmákban járna, kivéve talán a nemrégiben nyílt ’56-os krimót, ahol mesteri forradalmi hangulatot árasztó naív freskók közt, esetleg a MUK-teremben összedugott ezt-azt és záróra előtt valaki kibökte: „baszki, a Viktor akkora, mint Napóleon..!”

A súlyos közmilliárdokból kitömött Századvég vezető elemzője fátyolos hangulatában ezt keverhette össze a francia politikus-hadvezér – nem mellesleg ölég dicstelen véget ért – pályafutásával, amikor ilyesmit fogalmaz meg szemrebbenés nélkül:

„Magyarország sokkal erősebb, mint volt. A magyar gazdaság rendben van, kivergődtünk az adósságcsapdából, és ma már sokkal többet lehet kimondani a világpolitikában is, mint korábban”… megidézve Orbán brüsszeli kinyilatkozását: – Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, de Európát újra naggyá lehet tenni.

Lánczi szerint az EU központjában egy identitás nélküli elitek által felépített politikai rendszer működik, a magyar kormányfő pedig brüsszeli beszédével az oroszlán barlangjában ráncigálta meg az oroszlán bajszát – bár közel-távol nem volt mellette még egy házimacska sem.

„Itt a politikai aratás, a bátor politika által elért eredmények besöprésének ideje” – használt el szájtörölgetve egy százas papírzsepkendő-csomagot lelkesen Lánczi.

Apró módosítással, de egyetértünk – mindennek kisöprése érik inkább.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!