Meglepetés: nem tippelnéd meg, hogy kitől származik az olimpiai népszavazás ötlete

Forrás: 24.hu

A kormánypárti sajtóban már ízekre szedték Horváth Csabát, amiért elismerősen beszélt egy lehetséges magyarországi olimpiáról. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi szavazásán tartózkodott, amikor felmerült a kérdés, hogy Budapest visszavonja-e a pályázatot. Felhívtuk, hogy megkérdezzük, tényleg támogatja-e az olimpiát, avagy sem, mi az MSZP álláspontja, miről ír a 888, és egészen érdekes információkat tudtunk meg a képviselőtől.

Mint kiderült, ennél sokkal összetettebb a történet. Horváth Csaba elmondása szerint ő ugyanazt az álláspontot képviseli, amit eddig is. Ehhez pedig megkerestük az előző nyilatkozatait, amelyek alátámasztják, hogy a Habony-művek botránygyára kezdte meg a műszakot, ahogy azt már megszokhattuk.

Tudni kell, hogy Horváth Csaba volt az első, akinek eszébe jutott az olimpiai népszavazás lehetősége, csak egy közgyűlési jegyzőkönyv nem mindig olyan izgalmas, mint egy nagy csinnadrattával előtörő, feltörekvő mozgalom, amely ezt eredeti ötleteként hirdeti. (Hozzá kell tennünk, hogy meglehetősen hatékonyan működve!)

„Én hiszek az olimpiai mozgalomban, hiszek politikustársaimban és mindenekelőtt hiszek abban, hogy egy jó célért minden magyar össze tud fogni. Elvárható azonban, hogy az olimpiáról való végleges döntést közösen hozzuk meg, a lehető legszélesebb körben. Ezért azt javaslom, hogy a felsorolt szempontok garantálása mellett bocsássuk népszavazásra az olimpia kérdését. Vitassuk meg minél alaposabban, jöjjön elő minden kétség és válaszoljunk ezekre minél pontosabban! Ezt követően pedig hozzunk felelős döntést arról, hogy szeretnénk-e olimpiát!”

Ez Horváth Csaba 2015. december 2-án mondta el a Fővárosi Közgyűlés ülésén.

2015. december 10-én nyílt levelet küldött Lázár Jánosnak az olimpiáról szóló népszavazás ügyében. Ebből is idézünk egy kicsit:

„Mint azt sokszor elmondtuk: elvi szinten támogatjuk a budapesti olimpiát. Ugyanakkor ez a döntés legalább két évtizeden keresztül határozza meg a főváros és Magyarország életét, hiszen hatásai az olimpia előtt és után 10-10 évvel is érezhetők lesznek majd. Éppen ezért a döntést a budapestieknek kell meghozni, akik a terheket vállalják és a számlát fizetik.”

– 2016. január 27-én egy újabb Fővárosi Közgyűlésen került elő a téma, és össz-ellenzéki javaslat született a 2024-es olimpiáról való népszavazásra.

– 2016. szeptember 28-án a Fővárosi Közgyűlésen Horváth Csaba úgy vélekedett, a főváros 2024-ben még nem lesz alkalmas olimpiarendezésre, ezért a városvezetés fontolja meg, hogy visszalép a 2024-es olimpiai pályázattól.

Horváth Csaba érvei alátámasztása miatt felhívta a figyelmünket a Republikon Intézet 2015 végén készült közvélemény-kutatásra is, mely szerint:

„A budapesti olimpia megrendezését a fővárosiak döntő többsége, 59 százaléka támogatná, a teljes népességen belül ez már csak 48 százalék szemben a 45 százaléknyi elutasítóval. A megyeszékhelyeken és a községekben magasabb az olimpiát elutasítók aránya (44-49 százalék, ill. 37-53 százalék). A pártpreferenciák szerinti bontásban a Fidesz szavazóinál egyértelmű az olimpia támogatottsága, míg a baloldali pártok inkább ellenzik annak megtartását. A DK szavazói egyöntetűen állnak ki az olimpia ellen, náluk más kérdéssel kapcsolatban is tapasztalható ez a határozottság.”

Itt jelen pillanatban tehát nem a gaz politikusok a ludasak, hanem az a sajtóorgánum, amelyik teljesen kifordítja a szavaikat…

Tarlós válasza sem volt semmi

Ha esetleg valaki kételkedne abban, hogy Horváth Csaba már 2015-ben javasolta a népszavazást, olvassa el Tarlós István válaszát:

„De ettől lényegesebb, amit mondani szeretnék, hogy azért érzem kicsit politikai demagógiának, amit mond, mert én eddig abban az illúzióban éltem az utóbbi negyedszázadban, hogy az emberek azért választanak népképviseleti köztestületeket, hogy azok döntéseket hozzanak, és nem azért, hogy minden egyes kérdésben 1 millió 800 ezer embert külön megkérdezzenek. Ha ezek a döntéshozó köztestületek rossz döntéseket hoznak, akkor majd legközelebb nem választják meg őket; önt sem, meg engem sem – az utóbbi könnyebb lesz, mint az előbbi. Ha pedig döntésképtelenek, akkor meg alkalmatlanok arra, amire megválasztották őket. Ez az egyik mondásom.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!