Dr. Sándor Zsuzsa: Vörösiszap-per – manipulált beszélgetés a Hír TV-ben

Január 24-én zajlott ez a beszélgetés a Hír tv „Magyarország élőben” című műsorában. Amit muszáj megjegyeznem, az az, hogy az élő adás előtt az a megállapodás született a rendezővel és velünk, résztvevőkkel, hogy a geológus szakember hallgatja, amit én mondok, és viszont, így tudunk majd egymás állításaira reagálni.

Ehhez képest, teljesen váratlanul a megbeszéltekkel ellentétben, elkészítették velem az interjút, majd külön – az én távozásom után Juhász Árpáddal.

iszap2

Anélkül persze, hogy kétségbe vonnám a geológus szakmai hozzáértését, megfosztottak attól a lehetőségtől, hogy az általa elmondottakra jogi szempontból reflektáljak.

Ezért itt most megteszem. Juhász Árpád – 2008-as Google Earth felvételek alapján – hosszan hangsúlyozta, hogy a gát alján több helyen szivárgott a vörösiszap. Ez akár igaz is lehet, csak éppen ez az állítólagos szivárgás semmiféle okozati kapcsolatban nem volt az északi sarok alatti talaj megcsúszásával, aminek következtében a gát eltörött. A vörösiszap tehát nem a szivárgásoknál kezdett kifolyni a kazettából, hanem attól több száz méter távolságra lévő talajcsúszás miatt. A katasztrófának a gát törése és nem a szivárgás volt az oka.

iszap3

Juhász Árpád másik állítása az volt, hogy másfél nappal a katasztrófa megtörténte után a lakosságnak még nem voltak pontos információi a kiömlött anyag tulajdonságairól. Ebben az állításban két csúsztatás is van.

Az egyik az, hogy mind a kolontári, mind a devecseri polgármester birtokában volt az a katasztrófa-védelmi terv, amelyben pontosan le volt írva, hogy milyen anyag van a tározóban, továbbá az is, hogy nekik milyen intézkedéseket kell tenniük katasztrófa esetén. Ezeket az intézkedéseket egyikük sem tette meg. Ha valaki, hát ők csökkenthették volna a katasztrófa következményeit. Ezt Juhász Árpád nyilván nem tudta, nem is feladata, hogy ezt vizsgálja, de e tudás hiányában nem kellett volna ebben a témában nyilatkoznia. Ez ugyanis nem az ő – geológusi – szakmája.

Emellett tény, hogy a mentők, tűzoltók vízsugárral mosták le a sérülést szenvedő embereket, éppen azért, mert pontosan tudták, hogy a lúgot hogyan kell az emberi testről eltávolítani.

A MAL Zrt. vezetői és érintett dolgozói a lehető leglogikusabb intézkedést tették: azonnal leállították a gyár működését. Ez volt az ő feladatuk és felelősségük.

Ez a 12 perces beszélgetés eklatánsan mutatja, miként tudja a média egy egyszerű trükkel manipulálni a közvéleményt. Nem kell más hozzá, mint lehetetlenné tenni a vitát.

A legfrissebb információk szerint a Győri Ítélőtábla február 6-án dönt az ügyben.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!