Olyan történetre lettünk figyelmesek, mely némi bizakodásra is adhat okot. Optimisták, „pozitív” emberek, a világ mégsem érett meg a pusztulásra!
Rengeteg ételt dobunk ki, pedig rengeteg az éhező. Mi lenne, ha az ételt inkább azoknak adnánk, akik éhesek? Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint Magyarországon évente legalább 1,3 millió tonna élelmiszer megy kukába, miközben honfitársaink éheznek, sajnos a négymillió nyomorult közül egymillió napi rendszerességgel éhezik.
Éttermek, gyorséttermek jócskán kiveszik a részüket ebből a nagy számból, de nézzünk magunkba, sajnos a háztartások is termelnek, több tonna élelmiszert dobunk ki csak azért, mert mondjuk nincs időnk megenni a sok túlóra miatt – a főtt étel a hűtőben rohad meg, gyakorlatilag van, hogy a szemetesnek főzünk.
A közeli lejárati dátum miatt az élelmiszerláncok a polcokról először csökkentett árú termékként próbálják eladni a hivatalosan még fogyasztható árukat, de a lejárati dátum másnapján – ha jó, ha nem – ki kell dobniuk.
A törvény az törvény, viszont az értelmetlen élelmiszer-pazarlásra Franciaország adott elsőként választ, ugyanis Franciaország nagy élelmiszerüzleteinek mostantól
tilos kidobni vagy megsemmisíteni az emberi fogyasztásra alkalmas, megmaradt élelmiszert,
kötelesek azt segélyszervezeteknek vagy állateledel-gyártó cégeknek adományozni, különben akár 75 ezer eurós büntetést kell fizetniük.
A követendő példa Magyarország számára is az lenne, ha a megtermelt, de a fogyasztó tömeg számára „felesleges” élelmiszer találkozna az éhezőkkel.
Ismert tény azok számára, akik már dolgoztak valaha amerikai gyorsétteremláncnál, hogy a sajtburger, sült krumpli, stb. egy bizonyos idő után (húsz perc kb.) a kukába kerül, azt még az étterem dolgozói se ehetik meg.
Így kerül az ehető élelmiszer a kukába, az az élelmiszer, amiért tíz perce még súlyos pénzeket kértek volna el, de mivel nem fizetett érte senki és nem termelt hasznot a cégnek, mehet a sunyiba. Pedig ugyanannyiba kerülne, vagyis inkább ugyanannyiba nem kerülne odaadni önkénteseknek, akik eljuttatják a rászorulóknak.
Multik figyelem! Szegeden a Subway beleállt. A műszak végén megmaradt alapanyagokból (szendvics alapanyagok, ugyanis a Subway jellemzően ezeket árulja) a dolgozókkal összeraknak szendvicseket, majd a Szeged Bike Maffia kerékpáros önkéntesei a cseppet sem kellemes mínusz 10 fokokban eltekernek a rászorulókhoz, és átadják nekik.
Az ételt megtermelték, a maradékot nem kidobták, hanem önkéntes segítőknek adták át, ők 0 (zéró) károsanyag-kibocsátással elbicikliztek oda, ahol szükség volt az élelmiszerre, mindenki boldog, a környezet is, és helyreállt a világ rendje, igaz, hogy csak egy picit.
Szóval kedves multik: a marketingköltségek társadalmi-felelősségvállalásra elkölthető milliói szart se érnek, ha a raktáron több tonna pulóver, szendvics, kávé, tea, stb. rohad el.
Még több ilyet! Éljen, és sok sikert a Szeged Bike Maffiának, és a szegedi Subway-nek!
A Szeged Bike Maffia bejegyzése:
„Új év, Új hírek!
Majdnem minden este látni minket az utcán… Ugyanis kezdetét vette a várva várt Ételmentés akciónk!
Az a megtiszteltetés ért minket, hogy az évet az összefogás szellemében kezdhettük, hisz egy újabb hatalmas támogatóval bővültünk, aki nem más, mint a SUBWAY. A megmaradt kenyerekből szendvicseket csinálnak, minden nap nekünk adják, hogy ne a kukában landoljon. Tegnap egy futárzsákot töltöttek meg vele… Nem első alkalommal!
Ideje volt megosztani Veletek is!
Nem tudjuk elmondani milyen hálásak vagyunk, itt van pár kép is.
Szép estét nektek!”