Megoldás lehet a szocialisták javaslata arra, hogy ne fagyjanak meg az emberek

Lukács Zoltán (kép: MSZP)

Fűtéstámogatási pénzügyi alap létrehozását szorgalmazza az MSZP.

Az ellenzéki párt szerint az állami tulajdonú energetikai cégek adózott jövedelméből kellene létre kellene hozni az alapot, hogy az emberek ne fagyjanak meg saját fűtetlen otthonukban.

Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, tavaly szeptember és december között 80 ember halt meg a kihűlés miatt Magyarországon, közülük 27-en saját fűtetlen otthonukban.

Hozzátette: az MSZP hetedjére nyújtotta be az Országgyűlésnek a fűtött otthonékért alapról szóló javaslatát, amelyet eddig a Fidesz nem támogatott. Az alapból azok, akik rászorulnak, pénzügyi segítséget kaphatnának a fűtéshez – részletezte.

A szocialista politikus szerint ez nem pártpolitikai kérdés, emberéletekről van szó.

Közölte, javaslatuk nem váltaná ki a szociális tűzifaprogramot, azt is folytatni kell.    De ha ez a program megoldotta volna a problémát, akkor nem halt volna meg 27 ember saját otthonában – mondta.

Lukács Zoltán azt mondta, számításaik szerint az állami energetikai cégek adózás utáni jövedelme mintegy 50 milliárd forint, ennek töredéke, 3-5 milliárd forint elég lenne ahhoz, hogy jelentős eredményeket érjenek el. Megjegyezte, javaslatuk szerint az önkormányzatok döntenének arról, kiknek jár támogatás az alapból.

MTI

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!