Az megvan, hogy Orbán mozgássérült volt, de fürgén odébbállt..?

Vannak szabályok, amik szerint egy társadalom közössége viszonylagos egyensúlyban képes élni a mindennapi életét, de legalábbis van mihez viszonyítania.

Vannak emberek, akik ezeket a szabályokat megalkotják.

És van Orbán.

Finom bulvárcsemege volt, amikor Liptai Claudiát 2013-ban elítélte a bíróság közokirat-hamisításért egy két évvel azelőtti ügy miatt, mert elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott-igazolványát használta egy parkolásnál. Liptai elnézést kért a történtekért, és vállalta a következményeket.

Vannak esetek, amikor hely hiányában egy mozgáskorlátozott-tábla után sikerül parkolni, de megeshet, hogy a jármű hátsó kereke a kiemelt parkolóhely elválasztó vonalára enyhén belóg.

Ilyenkor azonnal megjelenik a Közterület-felügyelet, feljelent, helyszíni bírságot szab ki. „A mozgáskorlátozott várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás helyszíni bírság összege 50 000 forint, a pénzbírság összege 120 000 forint.” Ez a szabály.

kisbusz1

Aki már 2010-ben is minden törvény felett állt s a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen talált szabad helyet 160 milliós legendás kisbuszával például a Képviselői Irodaház előtt. Illetve dehogyis ő, elvégre az ország első embereként mindenekfelett neki kell a legszigorúbban betartania a rábízott népére rótt szabályokat. Mert így illik.

De hősünk már akkor sem arról volt ismert, hogy vállalná a felelősséget elkövetett hibáiért – még ha egy szimpla parkolásról is lenne szó.

Szijjártó Péter, aki akkor még Orbán aranytorkú táskahordója volt, azonnal tisztázta is a helyzetet: „A kormányfő autóját a Köztársasági Őrezred sofőrje vezette, aki figyelmetlen volt, és egy időre valóban elfoglalt egy mozgássérülteknek fenntartott helyet, ezért elnézést kérünk” – arra viszont már nem tudott válaszolni, hogy az ilyenkor szokásos bírságot befizették-e.

Hogy mindezt mennyire (le)sajnálta Magyarország miniszterelnöke, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az eset nem egyszeri figyelmetlenség s mindössze egy cinikus közkatonára tolható felelőtlenség.

kisbusz2Orbán Viktor – akkor még – Fidesz-elnök legendás kisbusza 2008-ban Tatabányán, népszavazási országjáró körútjának első napján kényelmesedett el egy mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen: természetesen akkor sem tudott minderről a Főnök:

„Az egyik tatabányai nyugdíjas-otthon előtt valóban egy ilyen helyen várakozott a helyszínre utasok nélkül érkező gépkocsi, amint azonban az autó vezetője észlelte a helyzetet, azonnal más parkolóhelyre állt át./…/ Természetesen nem helyes, hogy – ha csak rövid időre is, de – a gépkocsi elfoglalta a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyet” – mosakodott akkor az ellenzékből kampányoló Fidesz kiadott közleményében.

Hétköznapi történetek..? Aligha. Apró, ám egész politikusi pályafutását jellemző mentalitása egy erőszakos, törvényt, szabályt, jogot és civilizált társadalmat semmibe vevő egoizmusnak, amivel évek óta parkol törvényeket sunyin kijátszva egy ország számára fenntartott helyen.

Egyelőre.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!