Visszakéri a hallgatási pénzt a gyerekmolesztáló volt házelnök

Bírósághoz fordult Dennis Hastert, az amerikai kongresszus képviselőházának börtönben ülő korábbi elnöke, hogy egykor molesztált áldozata fizesse vissza neki azt az 1,7 millió dollárt, mellyel a volt politikus a férfi hallgatását akarta megvásárolni.

A most 75 éves, republikánus párti Hastert 1999-től 2007-ig volt a képviselőház elnöke, de gyerekmolesztálási ügye sokkal régebbre, a múlt század hetvenes éveire nyúlik vissza.

Hastert akkor birkózóedző volt egy középiskolában. 1965 és 1981 között több diákot is molesztált. A szexuális bűncselekményeket mindazonáltal büntetlenül megúszta, mert mostanra mind elévültek. A pénzügyi törvények megsértése miatt ítélték el tavaly, és 15 hónapos börtönbüntetését tölti. Ennek ellenére az ítélethirdetéskor a bíró nem mulasztotta el “sorozatos gyerekmolesztálónak” nevezni Dennis Hastertet.

A volt házelnök azzal bukott le, hogy szabálytalanul vett fel rendszeresen több ezer dollárt, ami szemet szúrt a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). A pénzt egy korábbi áldozatának szánta, akinek 3,5 millió dollárt ígért, ha örökre hallgat a történtekről.

Hastert nagyjából az összeg felét kifizette, de miután az FBI lefülelte, nem adott több pénzt korábbi áldozatának, aki peres úton akarja kikényszeríteni, hogy egykori bántalmazója fizesse ki neki, amit ígért, a maradék 1,8 millió dollárt. Hastert viszont ehelyett ellenkeresetet nyújtott be, melyben ő követeli vissza az eddig kifizetett 1,7 milliót a férfitől, akit a hetvenes években 14 éves korában megrontott.

“Miután a felperes megszegte ígéretét, az alperes (Hastert) mulasztása jogos” – áll a bírósági beadványban, melyben az ügyvédek azt is hozzáteszik: “igazságtalan, hogy a felperes megtartsa az 1,7 millió dollárt”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!