Vigyázat, politikusok! Most nem éri meg börtönbe kerülni!

Az év eleje óta 115 fogvatartott kérelmezett „előzetes kártérítést” az államtól azért, mert elhelyezési körülményei nem felelnek meg az alapvető előírásoknak – írja a Népszava.

A január 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében havonta átlagosan 40 ezer forintot – naponta 1200-1600 forintot – kaphatnak a fogvatartottak, miután várható, hogy emiatt az államot jóvátételre kötelezné a strasbourgi bíróság.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015-ben ítélt úgy, hogy a zsúfolt börtönviszonyok kimerítik az embertelen bánásmód fogalmát, miután mintegy másfélszer annyi ember tölti a szabadságvesztését, mint amennyi hely a magyar börtönökben van. Hat rabnak 26 millió forintot ítéltek meg úgy, hogy további 450 hasonló ügy volt folyamatban. Az állam időközben jelentősen enyhített a börtönök zsúfoltságán – írja az Index.

Annyira azonban mégsem bővültek a helyek, hogy kényelmesen elférjen ott néhány korrupció vagy egyéb bűncselekmény miatt elítélt hájasabb kormánypárti politikus. Bár, tőlük az is kitelik, hogy hasonlóan a többiekhez, kártérítési igényt nyújtanak be. Akkor pedig megint mi fogunk fizetni…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!