Új fejezetek a Jobbikos orosz kém-sztoriban

Orosz KGB-sek az Archer c. sitcomból. Bár egyikük sem Kovács Béla, mégis illet ide na.

 

Folytatódik a KGBéla-ügy, Három hónappal meghosszabbították a nyomozást Kovács Béla, a Jobbik Európa Parlamenti képviselőjének kémkedési ügyében – közölte a Magyar Időkkel a Legfőbb Ügyészség.

A magyar titkos szolgálat egy jelenleg is aktív, egykori KGB-s ügynökkel összefüggő nyomozás közben figyelt fel rá. Azóta jelezték – Kovács „konspiratív módon” tart fent kapcsolatokat orosz diplomatákkal, és rendszeresen jár el Moszkvába is.

A Jobbik szerint csak „hecckampánynak” minősített Európai szintű botrány évek óta húzódik, a gyanúsítottként már többször kihallgatott Kovács Bélától azonban még továbbra sem határolódtak el.

A Magyar Idők információi szerint eddig három országból – Lengyel-, Olasz- és Franciaországból – biztosan kért adatokat jogsegély keretében a Legfőbb Ügyészség. Ezek egy része már beérkezett, de az anyagokat még fordítják, elemzik, emiatt is húzódik el az eljárás. Lengyelországban egyébként a szintén oroszbarát „Változás” nevű párt elnökét, Mateusz Piskorskit tartóztatták le kémkedés gyanújával.

Az Index információi szerint a Kovács Béla elleni eljárásban a nyomozás feltárta, hogy az orosz-barát pártok kapcsolatban állnak egymással, a letartóztatott lengyel pártelnökkel például személyes volt a kapcsolata, de Piskorski több más Jobbikossal is találkozott – például Gyöngyösi Mártonnal a Jobbik országgyűlési képviselőjével is.

6094998 2cae51a6f72ebb94b1193615dd08ed45 wm
Ő már tényleg Kovács Béla Fotó: Bődey János / Index

Vona Gábor a Jobbik elnöke a kémkedési ügyben következetesen azt állítja; nem tudott párttársa vélt vagy valós tevékenykedéseiről, orosz hírszerző kapcsolatairól. A Jobbik kivárja az eljárás végét, majd csak azután lépnek.

Vona és Kovács Béla pár éve együtt jártak Moszkvában ahol a Jobbik angol nyelvű honlapjának korabeli beszámolója szerint; az Oroszország és Európa viszonyát boncolgató összejövetelen kutatók, diákok mellett megjelent Vlagyimir Putyin miniszterelnök pártja, az Egységes Oroszország képviselője is.

Egy másik ügye is van Kovácsnak, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás gyanújával indítottak ellene eljárást mely az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelzésére szintén a Központi Nyomozó Főügyészségnél indult, ennek határidejét nemrég szintén április 20-ig hosszabbították meg.

A hatóság szerint Kovács Béla 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel, ám valójában azok sosem jártak ott, és semmilyen munkát nem végeztek. A képviselő ezzel jogtalan előnyhöz juttatta őket.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!