Miközben albérletet keresett, a bölcsődéből vitte a gyerekét a gyámügy

Január 17-én reggel Erzsébet bevitte a húsz hónapos Gabriellát a bölcsődébe, és miközben albérletet keresett, felhívták a XVIII. kerületi gyámhivatalból, hogy ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőhöz került a gyermek.

Bosch Erzsébet egy budapesti munkásszállón él egyedülálló anyaként. A gyes és a családi pótlék mellett takarítási munkákból tartja fenn magát és a 20 hónapos Gabriellát.

A családgondozó kérésére egy hete bölcsődébe íratta a kislányt, bár tartott attól, hogy a gyámhivatal kiemeli a gyermeket, mert születése óta próbáltak különböző anyagi indokok miatt nevelésbe vételi eljárást indítani.

A gyámhivatali ügyintéző az Utcajogász Egyesület jogászának azt mondta, a gyermeket azért emelték ki, mert a munkásszállón poloskák vannak, így lakhatását nem tartják megfelelőnek.

Helytelenítették azt is, hogy a téli hidegben elvitte a gyereket meglátogatni a testvérét. Ezek közül egyik indok sem igazolja a tegnapi embertelen eljárást, de még csak az ideiglenes elhelyezést sem.

A Gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa szerint „a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”.

Azon túl, hogy a munkásszállót, ahol sok más család is lakik gyerekekkel, megfelelő helynek találták a hatóságok, azt is többször megállapították, hogy Erzsébet alkalmas Gabriella nevelésére, hiszen lelkiismeretesen gondoskodik róla.

Ennek ellenére életük az elmúlt 20 hónapban folyamatos veszélyben telt, hiszen lakhatási gondokra hivatkozva folyamatosan próbáltak különböző eljárásokat indítani ellenük, miközben érdemi segítséget nem kaptak.

Az AVM és az Utcajogász aktivistái többször próbáltak jogi és elhelyezési segítséget is nyújtani az anyának – most értetlenül állnak a történtek előtt.

Korábban mind A Város Mindenki csoport, mind a Társaság a Szabadságjogokért követelte a kormánytól, hogy a gyerekek kiemelése helyett biztosítson érdemi lakhatási támogatást azoknak a szegény családoknak, akik képtelenek piaci árú albérletet kivenni. A beadott petícióra azóta sem válaszolt az EMMI.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!