Így eszi meg az Olimpia saját gyermekeit

Tíz éven belül tönkremehet Magyarország! Államcsőd lesz, lehúzhatjuk a rolót. 2025 telén, amikor megfagyunk lakásainkban, mert nem lesz pénz fűteni, majd mantrázhatjuk, hogy „Olimpia”.

Magyarország Orbán Viktor olimpiát kíván rendezni 2024-ben. Az 7 év múlva lesz. Igaz, hogy még egy kapavágás nem történt, de tanácsadásra, meg elemzésre, meg propagálásra már annyi pénzt szórtak el, mintha nem lenne holnap.

A végtelen milliárd forintba kerülő luxusberuházással gyakorlatilag megesszük unokáink jövőjét. Sőt. megesszük még az unokáinkat is.

Figyelem! Milliárdos cikk következik!

A Milliárdok itt úgy fognak repkedni, hogy a kedves olvasó tér és valóság-érzékelése átmenetileg megszűnhet.

rogan antal
Rogán Antal megtekinti a frissen átadott Olimpiai parkot – szemet vetett
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Rogán-közeli Csetényi Csaba (mert a szomszédja) ügynöksége 360 millió forintért népszerűsíti az olimpiai mozgalmat. A MOB sürgősségre hivatkozva kerülte ki a nyílt közbeszerzést. A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát – nyilván nem egy ezresért vállalta. Közben a népszerű Schmitt Pál is becsúszott népszerűsíteni a játékokat, oda is csusszant 200 millió.

A tanácsadó cégek szerződését időközben módosították. Csak az idén 9,5 milliárd forintnyi adófizetői támogatásból gazdálkodhat a 2024-es budapesti olimpia projektcége, amit jövőre ugyanennyi pénz követhet. A Budapest2024 Nonprofit (!!!) Zrt. szakmai tanácsadásra szánt kerete 5,7 milliárd forintból 7,2 milliárd forint lett.

A cégekben – ne legyen kérdés – a saját embereik ülnek, így minden egyes fillér, ami eddig elment az Fideszeseket, vagy holdudvarukat tömte ki. A PricewaterhouseCoopers Magyarország (PWC) – százmilliókért – elkészítette a megvalósíthatósági tanulmányt, s bár próbáltak titkolózni, végül ki kellett adniuk az adatokat (Nol, Átlátszó). Egy húron pendülnek ezek a nagytőkésekkel.

Növekvő reklámköltségekről is beszámolhatunk, a villamosok, buszok oldalán, vagy a köztéri hirdetőfelületekre elhelyezett plakátok, a PR-cikkek és videók több száz milliónál tartanak.

Valahova majd fel is kell építeni a létesítményeket; még eredményhirdetés nem volt arra nézve, hogy ki rendezi az olimpiát, mégis titokban elment már egy ferencvárosi telekre 16 és fél milliárd.

Azt sem tudjuk mennyi lé ment már el, nagy biznisz ez az olimpia, hiszen száz felé lehet elkölteni az adómilliárdokat, mindezt úgy, hogy gyakorlatilag azt írnak rá a számlára, amit akarnak. Ember legyen a talpán aki még tudja ezt követni – ja és rohadtul nem biztos hogy mi rendezzük, és ha idén ősszel kiderül, hogy mégse mi rendezzük a már elherdált pénz már akkor is elment.

Trükkös pénz

Milliárdos adókedvezményt adnának az olimpiát támogató cégeknek, így ismét milliárdok fognak hiányozni, ugyanis a TAO-mintájára kitalált támogatási rendszer kétségtelen, hogy multiktól folyna be, de azt az államkassza helyett egy stadionba, vagy medencébe öntenék. Pedig volna helye az adómilliárdoknak másutt is.

03
2042-ben Olimpiai szám lesz a Várkertbazár-átadás – Olimpiai látványtervek

Költséges Példa

Az idén megrendezésre kerülő FINA Világbajnokság (vizes vb) kezdetben 25 milliárd forintból került volna megvalósításra, most 100 milliárdnál tartunk. És gyakorlatilag az csak egy úszóaréna!

Rövid fejszámolással kiszámítható: négyszeres az árkülönbség a tervezett és a tényleges beruházás között.

Az olimpiára kezdetben 774 (a megvalósíthatósági tanulmány szerint azonban az 1000) milliárdot szánnak – ha a vizes vb 4-szer annyi lett a végén (ja még nincs vége) az 1000-ből saccperkábé 4000 milliárd lesz. Hahó!

Négyezer milliárd forint!

 

Ez a Magyar GDP 9%-a. A költségvetési hiány négy és félszerese! A Magyar állam költségvetésének negyede.

A franciák kétszer ennyivel számolnak, de a görögök is másfélszer ennyit költöttek 2004-ben. A riói olimpia még rondábban fest. Az eredetileg tervezett 14 milliárd dolláros (3900 milliárd forintos) olimpiai büdzsé a várakozások szerint a végén 20 milliárd dolláron (5600 milliárd forinton) köt majd ki. A túlköltekezés elkerülhetetlen.

Szóval ha tényleg megszervezzük, akkor elképzelhető, hogy valahol 4000 milliárdnál áll meg a számláló. Az ország belerokkan. Nem vicc.

image 3
Megugrik, mint a költségek… -ARC 2016 1. díjazott plakát: Kelemen Orsolya: Magyar feeling

Utak, tömegközlekedés, sportközpontok, több ezer sportoló számára az olimpiai falu, milliós nézőszám, akik itt fognak nyüzsögni. Nincs über, nincs elég taxi, mivel fognak utazni? A kigyulladó hármas metróval, vagy a lassított kettessel? A múzeális buszokkal? Amikor a Fidesz arra hivatkozik, hogy aki az olimpia ellen van, az Budapest fejlődése ellen van, akkor csúsztat, mivel ezeket a fejlesztéseket amúgy is meg kell csinálni egy 2 milliós nagyvárosban. Szóval nem érdemes összemosni az olimpiával a metrófelújítást. Metró akkor is kell ha nincs olimpia. Meg új busz, Meg ilyenek.

A felépített létesítmények meg majd csendben elrohadnak, az olimpia után ugyanis javarészt kihasználatlanul maradnak.

Kisemberek nagy álma

emblema
Többek között Schmitt Pál és Tarlós István jelenlétében mutatták be az olimpia logó-tervét – Összegyűlt a csapat fotó: MTI / Illyés Tibor

A budapestiek meggyőzésére kell sürgősen sok milliót elkölteni, ugyanis azok vannak többségben, akik szerint nem jó ötlet egy olimpiát megrendezni, ugyanis az drága, és a Görög államcsődöt látva inkább elkerülnénk a helyzetet.

1952-ben egyébként már közel jártunk egy olimpia megrendezéséhez, akkor Rákosi Mátyás és garnitúrája pályázott az akkori „Schmitt Pálokkal”, meg tanácsadó cégeivel az 1960-as olimpia megrendezésére, de a sporteseményt elvitte Róma, Rákosiékat meg a történelem.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!