Itt az újabb LMP-Fidesz paktum

Az MSZP, valamint a frakcióval nem rendelkező baloldali pártok közül a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok képviselője is támogatja Majtényi László köztársasági elnöki jelölését. Így már majdnem meg van a szükséges 40 aláírás, de ahhoz a független képviselők közül és az LMP frakciójából még legalább egy-egy támogató-aláírás szükséges.

Az LMP-nél nem nyilatkoztak arról, hogy vajon támogatják-e azt, hogy Áder Jánossal szemben jelöltté váljon a volt ORTT-elnök is, így könnyen lehet, hogy az LMP közbenjárására ellenjelölt nélkül szavazhat a Parlament a köztársasági elnökről.

 

A civilek által jelölt Majtényi László mögött felsorakozott a baloldal is, és ha összegyűlik a 40 képviselő ajánlása, akkor elkerülhető egy Rákosi-időket idéző helyzet; szavazni lehet, de csak egy valakire.

Ott tartunk tehát, hogy az LMP-n múlik a dolog, támogat-e egy civil jelöltet, vagy újra segít a Fidesznek?

A párt a hétvégén tartott tisztújítást, ahol társelnöknek választották Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, így a mandátummal a zsebükben már nyugodtan dönthetnének az ügyben.

Tavaly év végén már egyszer megállapodott a Fidesz és az LMP az alkotmánybírák ügyében, de az évek alatt több más ügyben is megtalálták a közös hangot. Még a legutóbbi választási kampányban is együtt ütötték a baloldalt.

Mindenesetre, ha kihagyják ezt a ziccert, és segítenek a Fidesznek abban, hogy csak Áder Jánosról legyen szavazás, a választói fejekben egyértelművé tehetik; merre vannak arccal előre?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!