Radikális támadást terveznek csütörtökön a budapesti olimpia ellen

A 2024-es olimpia költségei adósságba döntik az országot – ez a vezérelv.

Csütörtöktől elkezdi az aláírásgyűjtést a 2024-es olimpia megrendezése ellen a Momentum Mozgalom – értesítették az akció kezdetéről a sajtót. A fiatalokból álló csoport csak most tűnt fel, és vezetőik nem titkolják: az Orbán-rendszer ellen vannak, politikai változást akarnak, és a párttá válást sem tartják ördögtől valónak.

A még 2015-ben alakult, tavaly egyesületté váló fiatalokból álló csoport decemberben nyújtott be helyi népszavazási kezdeményezést az olimpia ellen. A kérdésüket a fővárosi választási bizottság hitelesítette, most pedig a Kúria jóváhagyta a NOlimpia elnevezésű aláírásgyűjtési akciójukat.

A mozgalmat s az aláírásgyűjtés érvelését négy fő elképzelés köré fogalmazzák.

fekete győr andrás

A biankó csekk

A kormány egy biankó csekkre pályázik a budapesti olimpia költségeire. A biankó csekk a kifizető és a kedvezményezett nevét tartalmazza, de az összeget nem, várományosa tehát annyit ír rá, amennyit akar.

Irreális becslések

Hogy pontosan hol fognak megállni a budapesti olimpia költségei, azt nehéz előre megmondani. A kormány által megbízott PwC most 774 milliárd forintra becsüli a budapesti olimpia árát, de ezt egyhangúlag megkérdőjelezik a szakértők.

Az eddigi olimpiák átlagos rendezési költsége 5.2 milliárd dollár, azaz körülbelül 1524 milliárd forint, az infrastrukturális beruházások nélkül, pedig az utóbbi a kormány szerint is drága lesz.

A Fidesszel még ennél is drágább lehet

Van Magyarországon két tényező, melyek tovább emelhetik ezt az összeget: a korrupció, és hogy a szükséges sportlétesítmények nagy része hiányzik, mivel sok olimpiai sport gyakorlatilag nem létezik az országban.

Mivel mindkét szempontból rendkívül hasonlóak Magyarországhoz, a fejlettebb és kevésbé korrupt nyugati országoknál jobb összehasonlítási alap lehet a körülbelül 15000 (!!!) milliárd forintba kerülő, szétlopott Szocsi téli olimpia, vagy a több, mint 2350 milliárdba kerülő Azerbajdzsáni Európai játékok (ez egy amolyan miniolimpia).

Cirkusz a népnek és kenyér a csókosoknak

A sportolóink olimpiai sikereire valószínűleg külföldön is számíthatunk, az olimpiarendezés legjobb forgatókönyve pedig az, hogy óriási kölcsönök árán valahogy elkerüljük a teljes anyagi csődöt, és tovább nő az államadósság. Akkor mégis ki nyerhet ezzel az egésszel? Természetesen az, aki épp a bevásárlóközpont felé szalad a hitelkártyánkkal.

A Fidesz cirkuszt adna a népnek, ha kéri, ha nem, és megtartaná a kenyeret, még ha közben romba is dől a magyar gazdaság.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!