Kéri László és felesége Orbán Viktor kormányát elemezte – nem túl jók a kilátások

Kéri László szerint a rendszer ugyanúgy megbukhat nagyon gyorsan, mint ahogy elhúzhatja még rendkívül sokáig is. A politikai elemző szerint a társadalom egyelőre inkább közömbösen figyeli a jelenlegi folyamatokat. Felesége, Petschnig Mária Zita is ezt látja, meg azt, hogy bár hódít a sikerpropaganda, de közben a laikusok számára láthatatlanul szétrohadnak a gazdasági fejlődés alapjai – írja a Népszava. Az újság interjút is közöl az elemző házaspárral.

Kéri László nagyon súlyos mondatokat fogalmaz meg az interjúban. Szerinte kisajátították és teletömték bulvárhírekkel a médiát, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet a lényegről. Az úszósport ügyei, Kiss László sok évtizedes bűnének előbányászása, Katinka látványos szerződés-tépkedése, a Hosszú-Gyárfás viszály is arra voltak jók egész évben, hogy ne arról beszéljünk, miért emelkedett 100 milliárdra a vizes VB költsége, az eredetileg tervezett 17 milliárd helyett. Már nem esik szó a Népszabadság megszűnéséről, az Andy Vajna-féle TV2 színeváltásáról és nyomulásáról, vagy arról, hogy a kormány – úgy tűnik – megkörnyékezte az ATV-t is. Ugyancsak a felszín alatt zajló hatalmi harcok eredménye a Class FM kicsinálása, a megyei lapok megkaparintása.

„Azért tartom fontosnak hangsúlyozni ezt, mert a lakosság 90 százaléka mindebből ki van zárva, noha a szeme előtt zajlik, és a következményeit mindnyájan szenvedjük. Az átrendeződések közvetlenül csak néhány száz embert érintenek, közvetve azonban milliókat. Azok a mesteremberek, akik súlyos pénzekért megtervezik a médiafolyamatokat, pontosan tudják, miben van annyi szufla, ami hetekig kitart. Év végén új, tartósabb anyagból való gumicsont kellett, ezért vetették be a béremelést” – mondta el a lapnak Kéri, majd hozzátette: „a béremelés hosszú időre témát adhat. Nagy cécóval beharangozzák, telekürtölik a médiát, hogy majd emelni fognak, megint telekürtölik, amikor valóban emelnek, és nem egyszerre kap mindenki, hogy jusson a sikerpropagandából egész évre. Néha meghallgatom az állami csatornákon a nemzeti híradókat. Örökké adnak, mintha övék lenne a mesebeli, soha ki nem fogyó pénzeszsák, és folyton azt halljuk, hogy a mi nagyszerű, gondoskodó kormányunk senkit nem hagy az út szélén.”

Honnan van erre pénz?

Petschnig Mária Zita szerint a plusz bevétel a költségvetésben több forrásból tevődik össze. Az egyik, hogy bevezették a növekedési adóhitelt, ami azt jelenti, hogy a nagy cégek másutt megtermelt jövedelmük után is nálunk adóznak. A multiknak ez jó, főleg úgy, hogy a befizetést széthúzhatják három évre; visszamenőleges hatállyal ilyet sehol sem vezettek be.

Más országokkal szemben nem tisztességes eljárás ez, lesznek is belőle viták, de nekünk most jól jött. Abból is plusz bevétel származott, hogy korábban az Unió különböző pereskedések miatt visszatartott egy csomó pénzt. Tavaly zárultak le a perek, elmarasztaltak minket, büntetést is kaptunk, de a visszatartott sok millió eurót folyósították. A harmadik tényező, hogy a tervezettnél kevesebb új uniós forrás jött be, amihez kisebb költségvetési kifizetések kapcsolódtak. Ezen kívül a vártnál gyorsabban nőtt a fogyasztás, ami megszaporította a hozzákapcsolódó adókat is, miközben a kedvező nemzetközi likviditási környezetben a kamatszolgálat is zsugorodott. Tehát nem az határozta meg a tavalyi költségvetési évet, hogy Magyarország jobban teljesít, ahogy a reklámok hirdetik, hanem különleges, véletlenszerű pénzügyi események. Decemberben aztán a kormány horribilis összeget, 1000 milliárd forintot osztott szét.

Kéri László a felesége hozzáfűzte: van még egy forrás, aminek régebben nem volt jelentősége. A kint dolgozó több mint félmillió ember most már 1200 milliárd forintot utal haza az itthon maradt családtagoknak. Ez a pénz a családok zsebébe megy, viszont a vásárlásaik áfa és jövedéki adó tartalma az államot gazdagítja. Azt azonban, hogyan alakul 2017-ben a költségvetés, egyelőre senki nem látja át.

A teljes interjút itt olvashatod el.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!