Horthy Miklós imádói elintézték, hogy a katonáink büszkén emlékezzenek a fiára

Horthy Istvánnak, az 1942-ben tragikus repülőszerencsétlenségben elhunyt egykori kormányzóhelyettesnek feltétlenül helye van a mai magyar katonai hagyományőrzésben – állapította meg korábban a Honvédelmi Minisztérium. Ennek jegyében találkozott özvegy Horthy Istvánnéval Hende Csaba honvédelmi miniszter 2012. április 20-án, pénteken a minisztérium Balaton utcai objektumában, a tárcavezető dolgozószobájában.

E találkozót azt tette indokolttá, hogy a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztálya (HM KHH) − miután a Horthy Miklós Társaság megkereste − tanácskozott a korszakot jól ismerő szakértőkkel, hadtörténészekkel arról, hogy miként lehetne méltóképpen megítélni Horthy István személyét és tevékenységét, illetve ápolni az emlékét. Ennek alapján a HM KHH arra a megállapításra jutott: az 1942-ben tragikus repülőszerencsétlenségben életét vesztett egykori kormányzóhelyettesnek helye van a mai magyar katonai kánonban.

A Horthy Miklós Társaságról annyit érdemes tudni, hogy a „Kormányzó úr” személyét legendaként kezelik, és minden tekintetben elismerik munkásságát, holott, mint tudjuk, az meglehetősen vitatott, főként ha arról van szó, hogy a jelenlegi Magyar Honvédség ezt bármilyen módon példaként állítaná a katonák elé.

Horthy Istvánné és Hende Csaba négy lehetséges fő területről tanácskozott annak érdekében, hogy Horthy István személye és tevékenysége méltó helyére kerülhessen. Az emlékápolás keretében a szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyet Horthy Istvánról nevezhetnék el, illetve elhelyezhetnék mellszobrát a kiállítóhelyen. További lehetőségként merült fel, hogy emlékülést szerveznek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, melynek során az előadók megjelenítenék a hajdani kormányzóhelyettes személyét s a második világháborús korszakot. Az ülésen elhangzott előadások írott változatai egy tanulmánykötetben jelenhetnének meg.


A Fidelő többi cikke itt olvasható.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!