Majdnem minden ötödik magyart érint, aki nem olvassa el ezt a szöveget, mi az?

Lovas szerint a magyar társadalomban kultúraváltásra lenne szükség, és már óvodás korban arra kellene nevelni a gyerekeket, hogy nekünk is tennünk kell a boldogulásunkért – mondta el az ATV-ben Lovas Zoltán a Nexon Magyarország vezetője.

A cégvezető egy sokkoló adattal állt a képernyő elé. Egyes felmérések szerint a teljes magyar lakosságnak közel 18 százaléka még nem találkozott internettel, holott a digitális kompetencia legalább olyan fontos például egy multicégnél való elhelyezkedésnél, mint az idegennyelvek ismerete.

Az Európai Bizottság egy júniusi jelentése szerint 70 millióra becsülik azoknak az európaiaknak a számát, akik nem tudnak elég jól írni és olvasni. A számolással és a digitális készségekkel hadilábon állók számát még ennél is nagyobbra, európai szinten 41 százalékra becsülik. Magyarországon, a Brüsszelben közzétett statisztika szerint, a teljes lakosságon belül 50 százalék azoknak a 16 és 74 év közötti személyeknek az aránya, akik alapvető digitális jártassággal sem rendelkeznek – írja a BruxInfo.

A középiskolás korosztályba tartozók évek óta tanulnak informatikát, napi rendszerességgel használnak számítógépet és mobiltelefont, a diákok hatvan százaléka digitális értelemben mégis írástudatlan.

A PISA-felmérés szerint digitális értelemben írástudatlan a hazai 15 évesek hatvan százaléka. Ez annak ellenére van így, hogy ez a generáció kiugróan hosszú időt tölt el naponta a számítógépek képernyője előtt. De más a játékhasználat, a filmletöltés és a csetelés, mint az informatikai eszközök működésének és használatának elmélyült ismerete. Ez utóbbira hamarosan szinte minden munkahelyen szükség lesz, ezért lemarad, aki nem képzi magát alaposan és időben.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!