Az MSZP-s informátor új politikáról árulkodik

Mint arról korábban beszámoltunk, lemondott mandátumáról a budapesti nyolcadik kerület, hatos számú választókörzetének fideszes önkormányzati képviselője, Balogh István.

A lemondás azt jelenti, hogy legkésőbb a tavasz végén, időközi önkormányzati választás lesz a kerületben. Az elmúlt években számos szimbolikus jelentőségű időközit tartottak az országban. Ezekben egyetlen közös pont van: egyet sem nyert meg a Fidesz. A mostani szavazás azonban mégis más mint az előzőek. Nemcsak azért lehet fontos a „nyócker”, mert az eredmény bizonyíthatja, hogy Budapesten legyőzhető Orbán, hanem azért is, mert ebben a kerületben kipróbálhatják a pártok, hogy milyen az, ha valóban együttműködnek egy közös cél érdekében. Nem mellesleg, Kocsis Máté a polgármester.

Információink szerint, a DK és az MSZP korábbi megállapodása van érvényben, miszerint ebben a körzetben az MSZP-nek van lehetősége megnevezni a jelöltjét. Így minden bizonnyal a DK nem indít majd külön jelöltet. Ez annál is inkább valószínű, mert  az országos politikai színtéren is ennek a két pártnak az összefogása az egyetlen biztosnak tűnő pont. A kerületben még képviselővel rendelkező LMP minden bizonnyal nem lesz érdekelt egy olyan konstrukcióban, amiben veszíthet az arcából. Így tehát borítékolható, hogy a párt nem lesz részese egy sokpárti együttműködésnek. Az Együtt-PM színeiben is található képviselő a testületben. Miután Dr. Erőss Gábor listáról jutott a közgyűlésbe, feltételezhető,hogy van létező támogatottsága az azóta két részre szakadt szövetségnek. Az Ő esetükben nem igazán érné meg önálló jelöltet erőltetni. A választókban ugyanis komoly igény van arra, hogy a baloldali vagy inkább baloldali pártok együttműködjenek. A kutatások szerint, azokat a pártokat, akik erre nem hajlandóak, megbüntetik a választók. Karácsony Gergely, a XIV. kerület polgármesterként jól ismerheti a városrészt és annak demográfiai, szociológiai adatait. Ha az Ő fejével kellene gondolkodnunk, azt mondanánk, indítson jelöltet, aki akar, mi támogatjuk, vagy nem indítunk saját versenyzőt. A Jobbik tekintetében, szinte biztosan állítható, hogy szövetségesek nélkül, de megméretteti magát a küzdelemben. Már csak azért is, mert nekik is sikerült a kerületben listáról bejuttatni egy képviselőt a testületbe és fontos lehet számukra, hogy Budapesten is megmutathassák oroszlánkörmeiket.

A normál forgatókönyv szerint tehát az MSZP nevezhetne meg jelöltet, akit vagy a DK-val szövetségben, vagy egyedül indít a választáson. Ha a DK nem tudja elfogadni a jelöltet, akkor szinte biztosan azt a megoldást választanák, hogy nem indítanak saját jelöltet és távolról támogatják a szocialisták emberét. Az Együtt és a PM is hasonló magatartással járulhat hozzá az esetleges baloldali sikerhez. Az LMP pedig a szokásos, különutas politikát folytatja majd.

Az MSZP-ből kiszivárgott információk szerint azonban más a valódi terv. Informátorunk szerint a párt egy független jelölt támogatásán gondolkodik és nem ragaszkodnak ahhoz, hogy pártkatonát állítsanak csatasorba. Ez a nyitottság korábban nem volt jellemző az MSZP-re. Most azonban úgy tűnik változás állt be a szocilisták politikájában is. Ha mindez igaz, úgy a többi pártnak sem marad sok választása. Muszáj lesz megegyezni valakiben. Azt ugyanis, hogy az MSZP legyen az egyetlen párt, amelyik valóban kormányváltást akar, nem engedhetik meg maguknak a többiek. A hetekben bizonyosan megindulnak majd az egyeztetések az ügyben. Kíváncsian várjuk, hogy ki akar itt tényleges összefogást és ki érdekelt a helyzet konzerválásában pártpolitikai érdekből. Szerintünk ez a tétje a 8. kerületi eredménynek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!