Elítélték a menekülteket szélsőjobbról rugdaló operatőrnőt

De csak garázdaságért. S három év próbaidővel.

Annak ellenére, hogy a magyar operatőrök világhírűek, László Petra valószínűleg nem ilyen népszerűségről álmodott, amikor végigszaladt a világsajtón a Röszkénél elkapott felvétel, amin a rendőrkordont áttörő menekültek közül felrúgott néhányat, köztük egy gyermekét védő apát.

A Szegedi Járásbíróság csütörtökön tárgyalta az ügyet s hozott döntést is a történtekkel kapcsolatban.

Az Index beszámolója szerint az elítélt a biztonsága érdekében távolból, kamera segítségével vett részt a saját tárgyalásán, sírt és „rettenetes” félelemre hivatkozott.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész a maximálisan kiszabható pénzbüntetést indítványozta, de kihasználja a három nap gondolkodási időt, László Petra és ügyvédje pedig felmentésért fellebbezett. Az ügyész eredetileg a kiszabható maximumhoz közeli pénzbüntetést, a védelem pedig felmentést kért. A bíróság megbánást állapított meg a nő magatartásában annak ellenére, hogy „a munkájával kapcsolatos társadalmi elvárásokat és szabályokat semmibe vette, tevékenysége alkalmas volt arra, hogy a helyszínen jelen lévőkben megbotránkozást, felháborodást váltson ki”.

László Petra ügyvédje jogos védelemre hivatkozva próbálta felmentetni őt arra hivatkozva, hogy a rúgások „tipikus pánikreakciók” voltak.

A Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet például úgy látta, hogy felmerül a közösség tagja elleni erőszak gyanúja, amiért 1 és 7,5 év közötti börtön járhat. A nyomozók azonban arra jutottak, hogy nem történt ilyen bűncselekmény.

Az elítélt 2015 őszén az Izvesztyija orosz lapnak azt nyilatkozta, családjával Oroszországba fog költözni, ha lezárul a pere, mivel idehaza „nem érzi magát biztonságban”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!